"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банки збагатилися за рахунок застав за кредитами

Вівторок, 23 червня 2009, 17:02

Банківські баланси продовжують накопичувати заставне майно.

Сьогодні на балансах українських банків знаходиться близько 1 млрд. доларів застав, вилучених з проблемних кредитів, пише видання "Дело".

До кінця нинішнього року обсяги можуть зрости мінімум удвічі.

Травневі підсумки роботи банківської системи не принесли радісних новин. Статистика свідчить лише про погіршення ситуації. Збитки банків досягли 2,8 млрд. грн., що на чверть більше, ніж у першому кварталі.

За оцінками експертів ІНГ Банку Україна, створення резервів під погіршення якості кредитних портфелів залишалося основною причиною негативних фінансових результатів банківської системи в травні.

Так, частка витрат на формування резервів в загальній структурі банківських витрат знаходиться в поточному році на рівні 38-40%, що значно відрізняється від аналогічного середнього показника 9% за перші п'ять місяців минулого року.

Це означає лише те, що банки очікують ще більших втрат до кінця року. А отже зростатимуть і обсяги вилученого заставного майна. Якщо раніше заставу була лише формальністю, і рідко доводилося мати з ним справу, то в останні місяці його реалізація стала головним болем для багатьох банкірів.

За словами банкірів, більшість клієнтів сьогодні готові вести переговори про реструктуризацію проблемних боргів. Однак багато що залежить від ліквідності самого предмета застави та його цінності для конкретного клієнта.

"Більшість клієнтів готові реструктуризувати іпотеку. Але якщо в іпотеці у клієнта знаходиться будинок в сільській місцевості, ціна якого в кілька разів знизилася в порівнянні з первісною, то, звичайно, клієнт швидше поверне таку заставу банку, ніж буде реструктуризовувати цей кредит", - відзначає директор департаменту по роботі з проблемними активами VAB Банку Сергій Ревко.

В цілому, за словами учасників ринку, частіше поверненню підлягають автомобілі, рідше клієнти розлучаються з іпотекою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: