Путін лякає Україну "діями" у випадку неплатежу за газ

Понеділок, 22 червня 2009, 18:39

Росія у разі несплати Україною за поставки російського газу у встановлений термін - 7 липня - залишає за собою "право діяти", виходячи з необхідності дотримуватися контрактної дисципліни.

Про це заявив прем'єр-міністр Росії Володимир Путін під час урядового засідання у понеділок, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Контрактна дисципліна повинна виконуватися. Росія залишає за собою право діяти, якщо платіж не надійшов", - сказав Путін.

Він нагадав, що Росія проплатила за транзит газу європейським споживачам за ГТС України до початку 2010 року.

Реклама:

"Росія проплатила до початку 2010 року за транзит, прокредитовано Україну на 2,2 млрд. доларів під нульову процентну ставку. Це безвідсотковий кредит, але чому тільки Росія повинна нести на собі цей тягар?" - сказав російський прем'єр.

Путін висловив здивування у зв'язку з тим, що українська сторона, обсяг золотовалютних резервів якої, згідно з інформацією з відкритих джерел, становить 27,8 млрд. доларів, має труднощі з оплатою поставок російського газу.

"Є контракти, є золотовалютні резерви, з яких, судячи з усього, був зроблений останній платіж, їх обсяг з відкритих джерел становить 27,8 млрд. доларів, і цього цілком достатньо для оплати російського газу", - вважає він.

"Останній платіж був 7 червня, наступний - 7 липня, і ми постійно отримуємо сигнали, що їм платити нічим. Це ставить і нас, і європейських споживачів в дуже складні умови", - сказав Путін.

Він нагадав, що Росія зверталася до МВФ і Єврокомісії для обговорення питання про співфінансування закупівель Україною російського газу, але скрізь отримала відмову: "Для України у нас грошей немає".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!