Білорусь хоче зберігати свій газ в українських сховищах

Вівторок, 2 червня 2009, 16:28

Білорусь зацікавлена у використанні українських підземних сховищ газу (ПСГ) для зберігання власного газу.

Про це на 16 засіданні міжурядової українсько-білоруської комісії з економічного співробітництва у Чернігові заявив перший заступник голови Ради міністрів Білорусі Володимир Семашко, пише газета "Дело".

Він уточнив, що гаразі можливості білоруських ПСГ, розташованих у місті Сіповічі, дозволяють зберігати 650 млн. кубометрів газу.

"Зараз ми ведемо реконструкцію ПСГ, щоб збільшити їх обсяг, але це програма не одного року, і навіть не десятиліття", - сказав він.

Реклама:

Він уточнив, що потреба в зберіганні газу Білорусі у ПСГ для забезпечення безперебійного постачання за підсумками минулих 5 місяців 2009 року склала 2-3 млрд. кубометрів.

Раніше повідомлялося, уряд дозволив Державній податковій адміністрації надати НАК "Нафтогаз України" розстрочку сплати податку на прибуток при закачування газу в підземні сховища. Розстрочка буде надана на умовах податкового кредиту.

Як пояснив глава прес-служби "Нафтогазу" Валентин Землянський, така схема розрахунків з державою дозволить компанії уникнути фактично подвійного оподаткування.

Як раніше повідомляв заступник голови правління "Нафтогазу" Юрій Колбушкін, компанії буде розстрочено близько 6,7 мільярда гривень.

Таким чином, "Нафтогаз" зможе вносити свій борг рівними частинами протягом п'яти років.

При цьому, якщо в 2009-му компанія не зможе зробити платіж і надасть цьому економічне обгрунтування, зобов'язання буде перенесено на 2010 рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: