Українські металурги можуть поборотися за ринок в Єгипті

Вівторок, 2 червня 2009, 13:16

Для українських металургів в Єгипті відкривається новий ринок збуту.

У понеділок найбільший виробник сталі в Єгипті - компанія El Ezz Steel - повідомила, що в цьому році імпорт металопродукції в країни збільшиться в 10 разів, пише видання "Комерсант-Україна".

У нинішньому році імпорт сталі до Єгипту збільшиться в 10 разів, до 3 млн. т, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на управляючого директора найбільшого виробника сталі в країні El Ezz Steel Rebars Джорджа Матту.

З них близько 2,5 млн. т складе арматура. За словами Матту, попит збільшиться завдяки буму житлового будівництва, особливо зростання обсягів будівництва приватного житла, спровокованого урядовими програмами підтримки економіки. Так, в I кварталі ВВП Єгипту збільшилося на 4,3%.

"Північна Африка - один з основних ринків збуту українського металу, і очікуване зростання імпорту металопродукції до Єгипту дозволить наростити обсяги експорту української сталі в цю країну", - говорить аналітик Foyil Securities Ісмаїл Сафаралієв.

За даними Міністерства промислової політики, сукупні потужності з виробництва арматури в Україні - понад 5 млн. т на рік, з яких на внутрішній ринок припадає менше 40%.

З огляду на те, що, за даними ДП "Укрпромзовнішекспертиза", зараз завантаження сталеливарних потужностей не перевищує 60%, Україна може повністю задовольнити потреби Єгипту в арматурі.

Директор об'єднання металургійних комбінатів України "Металургпром" Василь Харахулах вважає, що в даній ситуації шанси поліпшити своє положення в умовах низького світового попиту на сталь отримали "ArselorMittal-Кривий Ріг" і група "Метінвест".

Українським металургам варто поквапитися, у протилежному випадку їх можуть випередити конкурентb з Туреччини, попереджають експерти.

Реклама:

На ринку Єгипту українські сталеливарні компанії можуть також зіткнутися із серйозною конкуренцією з боку Туреччини, з якою Єгипет підписав договір про вільну торгівлю, зазначає експерт ДП "Укрпромзовнішекспертиза" Олег Гнітецький.

"Це означає, що при ввезенні до Єгипту турецька продукція не обкладається ввізним митом. Крім того, транспортна складова знову ж таки на боці Туреччини", - говорить Гнітецький.

"Туреччина сильна сортовим прокатом, який виробляють з металобрухту, досить дешевого, - додає Дмитро Хорошун з компанії "Сократ" .- Але Україна має всі шанси поборотися з турками, якщо тільки не буде штучних преференцій".

"Головне - встигнути укласти контракти. Тим більше, що вільні потужності є", - погоджується Харахулах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: