Україна неефективно використовує ядерне паливо

П'ятниця, 19 червня 2009, 18:38

На українських АЕС вигоряє лише третина урану, що міститься в паливі, яке Україна щорічно купує у Росії на 370 млн. доларів.

Натомість, дві третини урану, що залишилися, зокрема плутоній на мільярдні суми, вивозяться назад до Росії, для захоронення.

Про це в інтерв`ю тижневику "Комментарии" розповів старший науковий співробітник відділу "циклотрону-U120" Інституту ядерних досліджень Національної академії наук Анатолій Швед.

"Ця країна (Росія) відпрацьоване паливо переробляє, одержуючи завидний економічний ефект. З економічної точки зору Україна і має розвивати сектор ядерних досліджень і технології для отримання аналогічного економічного ефекту. Є, правда, вихід - продовжувати, як було, і віддавати мільярди доларів на сторону", - говорить наукоавець.

Реклама:

Крім того, на думку Шведова, головні проблеми в галузі вітчизняних атомних досліджень мають адміністративно-політичний характер.

"Весь світ, без винятку, розвиває ядерні технології, ми ж наполегливо вдаємо, що таких в Україні немає. При цьому ми називаємо себе без`ядерною державою, маючи і парк ядерних реакторів промислового типу, і дослідницькі ядерні установки. Ось вже 18 років якось сором'язліво говоримо про необхідність створення повного ядерно-паливного циклу. При цьому так досі й не сформулювали наукову концепцію розвитку ядерної галузі в Україні", - зазначає Швед.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: