Опозиційний міністр: реальний рівень безробіття становить 9-12%

П'ятниця, 19 червня 2009, 10:14

Депутат Верховної ради, член фракції Партії регіонів, міністр праці й соціальної політики "опозиційного уряду" Михайло Папієв заявляє, що реальний рівень безробіття становить 9-12%.

"Зараз від 9 до 12% (рівень безробіття)", - заявив депутат в ефірі "5 канала" у четвер.

За словами Папієва, методологія підрахунку безробіття, що використовується в Україні, відрізняється від методології Міжнародної організації праці й не враховує низку показників, таких як кількість безробітних, не зареєстрованих у Державному центрі зайнятості, кількість частково безробітних (що перебувають у вимушених відпустках, що працюють не повний робочий день).

"Підміна понять: беруть дані зареєстрованого безробіття. Що це за дані? Це кількість тих людей, які звернулися до Державної служби зайнятості й одержали звідти офіційний статус безробітного. Тобто це абсолютно чиновницький показник", - підкреслив він.

Реклама:

При цьому депутат звинувачує Державний центр зайнятості в перешкоджанні одержання статусу безробітного.

"Зроблять все, щоб не поставити вас на облік", - сказав він.

Також Папієв вважає, що для приховання реального рівня безробіття було уведено норму виплати допомоги з безробіття з 91-го календарного дня особам, які звільнилися з останнього місця роботи за згодою сторін.

Крім цього депутат зазначає, що члени особистих сільських господарств також не можуть одержати статус безробітних.

"Взяли й позбавили права членів особистих господарств взагалі звертатися до Державної служби зайнятості", - сказав він.

Крім того, на думку Папієва, кількість безробітних збільшиться у зв'язку з тим, що частина випускників шкіл не зможуть поступити у вищі навчальні заклади за результатами зовнішнього незалежного тестування, а також у зв'язку зі скороченням державного замовлення.

Як повідомлялося, за даними Державного комітету статистики в травні офіційний рівень безробіття знизився на 0,3% (до 2,6%) - до 0,736 млн. безробітних.

Державний центр зайнятості заперечує приховання реального рівня безробіття.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: