"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ющенко називає збитковим тариф на транзит газу Росії

Середа, 17 червня 2009, 16:29

Україні потрібна чітка та зрозуміла транзитна політика, побудована на ринкових засадах, заявляє президент Віктор Ющенко.

Про це він сказав в інтерв'ю німецькій газеті "Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ", повідомляє прес-служба глави держави.

Відповідаючи на запитання щодо транзитної політики України, Ющенко наголосив: наша держава була і залишається надійним транзитером, однак, безумовно, нам потрібні ринкові принципи та засади у цій сфері, ясна зрозуміла та прогнозована концепція транзитної політики.

"Для нас політика транзиту - це фундаментальний національний інтерес. Ми хочемо цю політику робити блискуче, відмінно, у зрозумілих правилах", - сказав президент.

Реклама:

"Хотілося б, щоб у Європі вистачило адекватної волі для постановки транзитної політики відповідно ринкових засад, здорового глузду. Щоб ми мінімізували вплив політики на дане питання", - додав він.

За словами президента, "нам треба формалізувати ці відносини і, перш за все, побудувати їх на основі засад ринку, прозорої та відкритої конкуренції".

"Мені важко коментувати, чому сьогодні Україна по січневих домовленостях платить найбільшу ціну за газ і має тариф на транзит 82% російського газу - найнижчий в Європі. Це не є стабільність, ми маємо збитковий тариф", - зазначив Ющенко.

Глава держави наголосив, що на транзитну політику не треба дивитися як на політику двосторонню, адже йдеться про один з компонентів організації європейського оптового ринку.

Серед інших тем інтерв'ю - українсько-російські відносини. Відповідаючи, зокрема, на питання щодо вірності тверджень про російську політику паплюження репутації України, президент зазначив:

"Ми є свідками того, як в інформаційному просторі Росії регулярно поширюється інформація, що дискредитує наші відносини".

"Очевидно, важко для деяких політичних кіл Росії сьогодні прийняти тезу незалежності, суверенітету України, організації рівноправних взаємин. І використовуються десятки тем, колосальний механізм і в світі, і в Європі, щоб сформулювати викривлену уяву про те, що відбувається в Україні. Остання "газова війна" - це нагальний приклад того", - пояснив він.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!