"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

На Україну знову чекає "дощ інвестицій"?

Вівторок, 5 травня 2009, 15:52

У квітні 2009 року ринки країн, що розвиваються, продемонстрували рекордні показники зростання, при цьому найкращі результати показала Україна.

Сумарний обсяг розміщення облігацій емітентами Групи країн виявився максимальним за останні 10 місяців, а глобальний індикатор ринків, що розвиваються, MSCI Emerging Market Index досягнув 20-річного місячного рекорду.

Про це у коментарі агентству "ЛІГАБізнесІнформ" сказав голова аналітичного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Дмитрієв.

За його словами, популярність нових облігаційних позик при наявності маси паперів на вторинному ринку дає право стверджувати, що це зростання не є спекулятивним.

Реклама:

Схоже, інвестори дійсно повірили в emerging markets, на які незабаром чекає відновлення "дощу інвестицій".

"Динаміка ринків, що розвиваються, за останній місяць дійсно вражаюча. За допомогою облігаційних позик емітенти з emerging markets зібрали 22,6 млрд. доларів, що стало максимальним показником з червня 2008 року, а індекс MSCI Emerging Market Index додав 17 %, чого не було раніше з квітня 1989 року", - сказав Дмитрієв.

"Прикметно, що лідером підйому став український ринок, який показав майже 50% зростання: індекс ПФТС зріс з 227,3 пунктів 31 березня до 339,9 30 квітня 2009 року", - зазначив він.

За його словами, синхронне зростання ринків акцій та облігацій дає підстави говорити про реальний розворот біржового тренду.

"Твердження про спекулятивний характер цього підйому раціонально мало обгрунтовані. Популярність нових облігаційних розміщень і попит серед інвесторів саме на такі папери (при наявності маси недорогих пропозицій на вторинному ринку, якими спекулювати набагато простіше) повністю нівелюють песимістичні тези", - підкреслив Дмитрієв.

Відродження біржового інтересу до довгострокових реальних вкладень повернуло діалог між інвесторами та великими компаніями, упевнений експерт.

"Про плани облігаційних розміщень заявив ряд відомих корпорацій. Так, найбільша сталеливарна компанія світу - ArcelorMittal - запланувала випустити 5-річні конвертовані облігації на 500 млн. доларів, російський телекомунікаційний гігант ВАТ "МТС" 22 травня має намір розмістити облігації серії 04 на 15 млрд. рублів терміном погашення в 5 років", - зазначив він.

Разом з тим, експерт відзначив, що говорити про великі розміщення українських лідируючих компаній поки що зарано.

"Досить імовірно, що тенденція незабаром проявиться і на нашому ринку. Однак, цього разу інвестори врахують свої помилки 2-3-річної давності. "Золотий дощ" інвестування проллється тільки на стабільні підприємства, які виробляють реальний продукт. На підприємства ж, які тимчасово знімають вершки з перегрітого ринку, схоже, чекає забуття", - прогнозує він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: