"Укрнафта" подумає щодо купівлі нафти у Лівії

Середа, 27 травня 2009, 16:20

ВАТ "Укрнафта" ухвалить рішення про доцільність закупівлі нафти в Лівії після детального вивчення пропозиції Лівійської сторони і логістики такого варіанту постачання.

Про це заявив перший заступник голови правління компанії Володимир Пустоваров, коментуючи підсумки своєї участі в офіційному візиту прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко до Лівії 25-26 травня, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Необхідно побачити остаточну пропозицію з указанням характеристик нафти, визначити можливість переробки на Кременчуцькому нафтопереробному заводі (НПЗ), прорахувати логістику і вихід нафтопродуктів - тільки тоді можна буде говорити конкретніше", - сказав він.

Пустоваров уточнив, що Лівійська сторона має надати свої пропозиції через тиждень.

Реклама:

На його думку, логістика таких поставок буде досить складною, враховуючи необхідність проходження танкерами Босфору, а також необхідності подальшого постачання нафти залізничним транспортом з Одеси до Кременчука.

Він додав, що може ітися про два танкери по 80 тис. тонн на місяць, але тільки якщо економіка всього проекту виявиться привабливою.

Пустоваров відзначив, що "Укрнафта" зацікавлена в нових джерел постачання нафти.

Він нагадав, що сьогодні законодавство і нормативна база зобов'язують компанію продавати на аукціонах всю нафту, яка видобувається в Україні, не даючи їй право брати участь в них у якості покупця.

У той же час "Укрнафта" володіє однією з найбільших в країні мережею автозаправних станцій, тому є не тільки виробником нафти, але і споживачем нафтопродуктів.

Пустоваров визнав, що доцільно було б дозволити компанії залишати добуту нафту для подальшої переробки та продажу нафтопродуктів через свої АЗС, однак в силу викладених вище причин поки що доводиться вивчати інші альтернативні варіанти.

Як повідомлялося, постачання нафти на п'ять нафтопереробних заводів (НПЗ) та Шебелинський газопереробний завод (ГПЗ, Харківська обл.) України в січні-квітні 2009 року, за оперативними даними, збільшилися на 6,9% у порівнянні з аналогічним періодом 2008 року - до 3,39 млн. тонн.

Внутрішніх поставок недостатньо для завантаження українських НПЗ, тому більшість сировини імпортується, майже повністю з Росії.

Лише Кременчуцький НПЗ переробляє невеликі партії казахстанської нафти, зокрема, у квітні він отримав близько 12 тис. тонн.

ВАТ "Укрнафта" в 2008 році скоротило видобуток нафти з конденсатом на 3,3% - до 3,06 млн. тонн, газу - на 2,2%, до 3,17 млрд. кубометрів.

За перший квартал цього року видобуток нафти з газоконденсату впала на 5,4% у порівнянні з аналогічним періодом 2008 року - до 0,73 млн. тонн, газу - на 1,1%, до 0,8 млрд. кубометрів.

50% +1 акція "Укрнафти" належать НАК "Нафтогаз України", порядку 42% акцій - групі компаній, пов'язаних з акціонерами Приватбанку (Дніпропетровськ). Менеджмент "Укрнафти" контролюють структури, дружні акціонерам Приватбанку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: