Ющенко каже, що гривні нічого не загрожує

Субота, 23 травня 2009, 01:15

Президент Віктор Ющенко вважає, що стабільність гривні залежатиме від бюджетної політики уряду.

Про це він заявив в ефірі "Свободи" на Інтері.  

"За останні 8 місяців ми бачили велику проблему в організації платіжного балансу країни. 2008 рік ми завершили з балансом торгівлі по товарах 18 мільярдів, по послугах - 13-14. Це ситуація, як на сорочинському ярмарку: "Кінчай батьку торгувати, бо немає чим здачі давати", - зауважив Ющенко.

"У попередньому році уряд призвів до найбільшого дисбалансу - 14 мільярдів. За останні 3-4 місяці ми це виправили і  ми маємо сьогодні збалансований торгівельний баланс. І сьогодні імпорт не тисне на гривню. Гривня звільнилася від такого тиску і почала підніматися", - наголосив президент.

Реклама:

Він нагадав, що Україна має заплатити 12 мільярдів за боргами. І при цьому на кінець року резерви залишаться на рівні 14 мільярдів, навіть, якщо не прийдуть інвестиції. А з урахуванням коштів МВФ вони становитимуть 26 мільярдів .

"Ніяких загроз тиску на гривню, неплатіжності уряду чи урядових структур немає", - запевнив президент.

При цьому Ющенко вказав на негативний вплив на ситуацію "нападок, які велись на Нацбанк та його голову".

"Я не знаю таких прикладів, щоб прем'єр-міністр ставив питання довіри до голови Нацбанку. Мета ставилась одна - щоб в Нацбанку ми мали таку ж ситуацію, як у міністерстві зовнішніх справ, міністерстві фінансів. Краще не мати повноцінного міністра, щоб відповідав повноцінно за цю ділянку. Краще в.о. потрусити. Зробити Нацбанк ручним, бо в уряді проблеми з дефіцитом (бюджету)", - зазначив президент.

За його словами, тільки шляхом переговорів вдалося досягти компромісів, і як наслідок гривня два місяці вже стабільна і не падає.

"Головне питання тепер не платіжний запас, не валютні резерви, а бюджетна політика уряду", - заявив президент.

"Ми не маємо ефективного макросценарію на 2009 рік. Ми не знаємо, яка ефективна інфляція. Уряд вніс 9,5%. З МВФ підписав 16% інфляції, але ніхто не вірить ні тій ні іншій цифрі", - поскаржився Ющенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!