ЄС хоче уникнути "газової кризи"

Середа, 20 травня 2009, 09:05

Європейський Союз хоче за допомогою спеціальної попереджувальної системи запобігти в майбутньому перебоям із постачанням російського газу.

Про це заявили європейські представники на міжнародній конференції, присвяченій європейсько-російським відносинам в газовому секторі, повідомляє Радіо "Свобода".

Як повідомив у Берліні генеральний директор Комісії ЄС з питань енергетики Маттіас Рюте, про це йтиметься у четвер на переговорах між президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу з кремлівським лідером Дмитром Медведєвим. Зустріч має відбутися в рамках саміту Росія-ЄС у Хабаровську.
 
Газова криза, яка мала місце 2006-го й на початку 2009 років, не повинна повторитися, заявив Рюте.

Виступаючи в Берліні, він наголосив, що ЄС і Росія повинні допомогти Україні модернізувати її газотранспортну систему.

Реклама:

Як відомо, Москва критикує Євросоюз за газові домовленості з Україною, які передбачають інвестиції в українські газогони.

У Берліні така критика пролунала знову. Її озвучив віце-голова Держдуми Валерій Язєв. Домовленості, які були ухвалені між Києвом і Брюсселем без залучення Росії, він назвав "провокацією".

"Ми взагалі не мали жодного уявлення, що ЄС хоче підписати з Україною угоду", - сказав Язєв, який водночас є головою Російського газового товариства.

Напередодні конференції в Берліні про залучення Росії до європейсько-українського газового проекту говорили й деякі німецькі аналітики.

Зокрема, експерт Німецького товариства зовнішньої політики Марсель Вієтор застеріг, що інакше цей проект не матиме жодного сенсу. Його аргументи: технічно українську трубу не можна відділити від Росії; крім того, торгівля газом, в якій беруть участь три сторони, відбуватиметься надійніше, якщо всі учасники консультуватимуться між собою - особливо, коли йдеться про модернізацію газотранспортної мережі.

Німецький експерт закликав, як Європейський Союз, так Україну й Росію перестати вбачати одне в одному загрозу.

"Ізоляція одного з учасників зрештою є причиною недовіри й призводить до того, що в діях інших починаєш бачити загрозу, - наголосив Вієтор. - Натомість залучення до проекту всіх сторін може сприяти підвищенню довіри й допоможе розірвати таке замкнуте коло".


Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!