"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Різка ревальвація гривні вдарить по експорту?

Понеділок, 18 травня 2009, 08:45

Національний банк України вже офіційно не проти, аби вкладники достроково забирали свої депозити.

Однак, аби тепер банківські рахунки через ажіотаж населення не спорожніли вщент, НБУ вдався до психологічної гри - штучного зміцнення гривні.

Таку думку висловив заступник директора рейтингової агенції "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран у коментарі Deutsche Welle.

"Я думаю, що це непогано і є виходом з глухого кута, в який був загнаний ринок депозитів. Влітку не очікується ніяких серйозних перегинів в економіці, тому такий крок матиме ефект і хоча б стабілізує фінансову систему", - сказав він.

Реклама:

На думку експерта, курс гривні до американського долара в 7.50 є найоптимальнішим на даний момент, аби різка ревальвація, на яку натякає НБУ, не знизила конкурентоспроможність українських експортних товарів.

За словами Шапрана, від надмірної ревальвації можуть відчутно постраждати нафтова, хімічна галузі та АПК.

Втім, на ринку металургії, який потроху почав оживати, це навряд чи позначиться, констатує фінансовий аналітик, бо ціна на українську металопродукцію залишається високою, проблема лише в кількості замовлень.

А це вже більшою мірою залежатиме від світової економічної динаміки, підсумував експерт.

Як повідомлялося, 12 травня Національний банк України скасував мораторій на дострокове повернення банківських вкладів, який діяв у країні з жовтня 2008 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!