Ющенко: за ціною 358 дол. за тисячу кубів жоден завод в Європі не працює

Четвер, 14 травня 2009, 19:20

Україна допустилася неприйнятних помилок у газових домовленостях з Росією.

Про це заявив президент Віктор Ющенко в інтерв'ю агенції "Інтерфакс-Україна", повідомляє його прес-служба.

"Нам треба серйозно віднестися до вдосконалення рішень, досягнутих у січні щодо умов поставок газу в Україну та забезпечення надійного транзиту до Європи. Ті домовленості серйозно підірвали енергетичну безпеку країни. Вони не призвели до формули, яка могла б політичну модель організації відносин зробити більш прагматичною", - наголосив він.

Голова держави додав, що наразі Україна поставлена перед ситуацією, коли за згоди певного керівництва держава здійснює збиткову діяльність з транзиту. "Це плата за політичні поступки", - наголосив він.

Реклама:

За словами президента, Україна не має гарантованих обсягів транзиту російського газу на 2010, 2011, 2012 роки, але має гарантії на закупку 40 мільярдів об'єму російського газу за принципом "бери або плати".

"Уже в цьому році 7 мільярдів не знаємо, як виплатити, за неспожитий газ. Такі парадоксальні помилки неприйнятні у жодній країні, окрім України. Я не кажу вже про формулу ціни. Чому вона у нас вдвічі вище, ніж в Німеччині, чому в нас стоїть вся хімічна промисловість? Тому що за 358 дол. за тисячу кубів газу жоден завод в Європі не працює. Це тяжка розплата за такі некомпетентні домовленості". - підкреслив Ющенко.

Відповідаючи на запитання щодо можливих варіантів вирішення цієї ситуації голова держави зауважив: "Я м'яко хочу сказати: ці принципи є ненадійними ні для Росії, ні для Європи, ні для України. Це невдале тимчасове політичне врегулювання. І чим швидше ми від нього відмовимося і перейдемо до більш врегульованого варіанту, тим краще для всіх".

На переконання президента, продуманий варіант - це ринковий, який базується на принципах формування ціни на послуги з транзиту, власне ціни на газ, який в Європі коштує вже вдвічі дешевше, ніж в Україні, домовленості про взаємні гарантії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!