Видобуток "Газпрому" досяг мінімуму за 26 років

Середа, 13 травня 2009, 11:47

У минулі вихідні добовий видобуток "Газпрому" досяг мінімуму за останні кілька років - 975,7 млн. куб м.

Якби "Газпром" здобував так весь рік, то поставив би рекорд за найнижчим видобутком з 1983 року, пише видання "Дело".

У перші дні травня рівень видобутку "Газпрому" був в діапазоні 1033-1028 млн. куб м на добу, 8-9 травня - 1006 млн. куб м. А середній травневий видобуток 2008 року - 1628,4 млн.

При цьому рік тому "Газпром" купував туркменський газ (у середньому 131 млн. куб м на добу), а після недавньої аварії на транзитному газопроводі ці закупівлі тимчасово припинилися.

"Газпром" працює, орієнтуючись на ринок, пояснює представник концерну; добовий видобуток скоректований слідом за зниженням обсягу споживання газу.

У "Газпрому" в цьому році дві біди: знижується попит в Росії і за кордоном, а споживачі, якщо можуть, вважають за кращих інших постачальників.

У Росії "Газпром" не може давати знижок до рівня тарифу, а в ЄС ціни монополії традиційно вище, ніж у інших постачальників.

"Попит на ринку слабшає, але наші продажі збільшилися, можливо, тому що у нас були більш привабливі ціни", - пояснює представник StatoilHydro.

Навіть Казахстан, у якого весь експортний газ купує "Газпром", знизив видобуток всього на 1,2%. Узбекистан планує збільшити видобуток на 3%, а експорт - на 8%. А показники "Газпрому" - мінус 20,8% у видобутку за чотири місяці і дворазове падіння експорту.

За підсумками року попит повинен трохи вирівнятися і в Росії, і в Європі, впевнений менеджер "Газпрому".

Попередній прогноз концерну по видобутку в цьому році - близько 492 млрд. куб м (-10,5% до 2008 року). В експертів є і більш оптимістичні оцінки: 500-510 млрд. куб м., відзначає аналітик "Трійка діалог" Валерій Нестеров.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!