"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Бідна запасами газу Україна – міф, вигідний Росії?

Субота, 4 квітня 2009, 09:32

В Україні є значні запаси газу та нафти.

Про це заявляє директор ДП "Полтавнафтогазгеологія" Геннадій Сікалов, пише газета "Дзеркало тижня".

За словами експерта, в Україні на 40% відпрацьовані глибини до 5,5 тис. метрів, великі ж глибини фундаментально практично не вивчалися.

У той же час горизонти нижче 5,5 тисяч метрів він називає однозначно перспективними, оскільки вони містять великі поклади газу з аномальним тиском в 1000 атмосфер.

Реклама:

При цьому, зазначає експерт, зараз запасами українських надр активно зацікавилася Росія.

"Я зараз бачу дуже багато комісарів з Росії, які приміряются до запасів наших надр. Питається: навіщо їм наші нафта і газ при їхніх запасах?" - зазначає Сікалов.

За його словами, інтерес Росії до українських надр пояснюється тим, що, зокрема, в Сибіру, де на 10 тис. кілометрів тайги немає жодного населеного пункту, видобуток нафти і газу вимагає величезних капіталовкладень.

"Тягнуть на 3-5 тис. км трубопровід та розміщувати буровиків або нафтовиків - справа важка, потребує мільярдних вкладень і величезних кваліфікованих людських ресурсів. Інша справа видобувати газ чи нафту у нас, в Україні, де створена вся необхідна для цього інфраструктура", - пояснює Сікалов.

За словами експерта, "для цього і організовується зараз великий російсько-український консорціум, де домінуватиме Росія".

"Тому не випадково поширюється міф про те, що Україна бідна запасами газу, нафти, конденсату. Не вірте цим казкам!", - говорить Сікалов.

Дніпровсько-Донецька западина вміщує більше трильйона кубометрів газу, велика кількість нафти і конденсату. Якщо взяти показники по Полтавській області, то ці родовища сумарно несуть понад 800 млрд. кубометрів газу тільки на розвіданих глибинах. Є передумови, що на глибинах 7-8-10 км існують аномальної тиск і величезні запаси вуглеводнів", - зазначає він.

Разом з тим, за словами експерта, держава не виділяє гроші на дослідження глибоких горизонтів.

"Держава не може перенаправити гроші на додаткову розвідку, на освоєння родовищ. Ці гроші йдуть на купівлю депутатських мандатів, посад і багато чого іншого", - підкреслює директор ДП "Полтавнефтегазгеологія".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!