"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Суд залишив борг "Укртатнафти" чинним

П'ятниця, 3 квітня 2009, 15:38

Арбітражний суд Татарстану в п'ятницю відмовив у задоволенні заяви ЗАТ "Укртатнафта" про перегляд справи через нові обставини про стягнення на користь ТОВ "Сувар-Казань" боргу в розмірі 2,46 млрд. гривень (319,5 млн. доларів).

Борг передбачений за поставлену на Кременчуцький НПЗ 2007 року, але неоплачену нафту, повідомляє агентство "Интерфакс".

Представник "Укртатнафти" сказав на засіданні, що компанія вважає, що підставою для перегляду справи є рішення господарського суду Полтавської області, винесене 2 вересня 2008 року, яке набрало чинності.

Суд визнав договір цесії (переуступки права), за яким з "Укртатнафти" стягується борг на користь "Сувар-Казань", недійсним з моменту його укладення (18 квітня 2008 року).

Реклама:

У свою чергу, представник "Сувар-Казані" відзначив, що обставини, які заявник вважає новими, не є такими, оскільки вони були розглянуті першою інстанцією - арбітражним судом Татарстану, а також досліджені судами апеляційної і касаційної інстанцій.

Як повідомлялося, у серпні арбітражний суд Татарстану частково задовольнив позов ТОВ "Сувар-Казань" до ЗАТ "Укртатнафта", зобов'язавши виплатити борг розміром 2,46 млрд. гривень за поставлену на Кременчуцький НПЗ нафту.

Нафта поставлялася "Укртатнафті" з травня до жовтня 2007 року через три полтавські посередницькі фірми - "Авто", "ТАІЗ" і "Техно-прогрес".

Свої зобов'язання з оплати постачань українська компанія вчасно не виконала. За договором процес стягнення боргу було передано постачальниками до "Сувар-Казань".

Найбільша нафтова компанія України - ЗАТ "Укртатнафта" - займає 15% внутрішнього ринку нафтопродуктів (обсяг 16 мільйонів тонн на рік), оборот у 2008 році - 500 мільйонів доларів.

Пакет у 43% акцій компанії належить державі і управляється НАК "Нафтогаз України", 8,6% належать ВАТ "Татнафта", 1% - ТОВ "Корсан" (група "Приват"). До останнього часу 28,8% акцій належало уряду Татарстану, стосовно ще 18,6% ведуться судові розгляди.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: