В умовах фінансової кризи треба розмежувати уряд і НБУ

Субота, 18 квітня 2009, 14:45

Уряд і Нацбанк повинні відіграти кожен свою особливу роль у рятуванні української економіки.

Таку думку в інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня" висловив екс-міністр фінансів Угорщини, радник МВФ з питань реструктуризації банків Лайош Бокрош.

"Перебирати на себе функції центрального банку - для уряду це погана ідея", - підкреслив він.

За словами Бокроша, першочергове завдання уряду полягає у підтримці економіки.

Реклама:

"Він завжди може розпочати випуск облігацій, зібрати кошти і допомагати підприємствам, але це слизький шлях", - зазначив Бокрош.

"Я не радив би українському уряду займатися субсидуванням та підтримкою. Значно важливіше рекапіталізувати надійні банки, а не погані, щоб не уряд, а банки могли фінансувати підприємства", - додав він.

Щодо НБУ, то перше і найголовніше його завдання - відповідати за ліквідність банківської системи і не надавати переваг жодному з існуючих банків, вважає експерт.

Крім того, коли центральний банк надає кредити для фінансування банківському сектору - це має бути абсолютно прозоро.

Як один з варіантів такої діяльності, Бокрош називає проведення аукціонів.

"Щодня центральний банк міг би організовувати аукціон, на якому банківські ставки без назв банку опрацьовувалися б так, щоб той, хто пропонує більше, отримував кредит. Тоді це буде гарний приклад прозорості", - відзначив він.

Також дуже важливим механізмом, за допомогою якого можна оживити міжбанківський ринок, експерт називає рефінансування.

Щодо того, має держава рятувати всі 180 банків, які зареєстровані, чи тільки 20 найбільших, Бокрош зазначив: "180 банків - це забагато. Значна частина з них, можливо, лише називаються банками".

"Я не кажу, що потрібно допомагати тільки великим банкам, я вважаю, що допомогу мають отримати ті банки, які змогли накопичити значну кількість депозитів населення", - уточнив він.

За словами Бокроша, проблема полягає і втому, що в Україні дуже слабка система страхування депозитів.

"Якби вона була сильною, то ви могли б виплатити депозити і ліквідувати нежиттєздатні банки, але, на жаль, ви не можете цього зробити. Подобається це комусь чи ні, уряд не має вибору. Єдиний вихід - це значною мірою підтримувати всі банки, де є велика кількість депозитів населення", - зазначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!