"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

На аукціонах НБУ може вимагати від банків кредитні угоди

П'ятниця, 6 березня 2009, 12:44
Національний банк може вимагати від банків кредитні угоди з клієнтами (замість реєстрів кредитних угод) при продажу кредитно-фінансовим установам іноземної валюти на аукціонах.

Про це повідомив НБУ в листі банкам, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Територіальні управління НБУ мають право вимагати від банків документи, які підтверджують мету покупки інвалюти, в разі здійснення Нацбанком продажу інвалюти на аукціоні для забезпечення виконання певних зобов'язань НБУ ... До даних документів ставляться як реєстри кредитних угод, так і самі кредитні угоди", - зазначається в листі.

НБУ також нагадує, що банки здійснюють купівлю валюти для забезпечення виконання фізособами поточних платежів за кредитними угодами, які підлягають сплаті в березні 2009 року (включаючи прострочену заборгованість).

Коментуючи цей лист Нацбанку, керівник казначейства одного з банків зазначив, що таке нововведення може ускладнити доступ банків до валютних ресурсів НБУ.

"Якщо буде потрібно збирати конкретні кредитні договори по всій Україні, то це стане суттєвою перешкодою. Але для Нацбанку це видимо вигідно, оскільки дозволить відсікати надлишкові заявки", - сказав банкір.

Як повідомлялося, 48 банків подали заявки на участь в аукціоні Національного банку з продажу валюти для погашення позичальниками валютних кредитів 6 березня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!