Президент просить не "ламати" "хребет національної економіки"

Вівторок, 31 березня 2009, 11:06

Президент Віктор Ющенко закликає громадян відновити довіру до банків, які зазнали "політичного цькування", і не забирати свої депозити.

Про це він заявив під час щорічного послання про внутрішнє і зовнішнє становище в Україні у Верховній Раді.

"Треба підтримати банківську систему. Вона - хребет національної економіки, який тримає м'язи реального продуктивного сектору України", - зазначив Ющенко.

Президент наголосив, що Україна відновила діалог з міжнародними фінансовими організаціями й врятувала від падіння свою банківську систему.

Реклама:

Він підкреслив, що банківська система зазнала "політичного" удару.

"Кожна третя людська гривня втекла з банківської системи. Банківський сектор зазнав системного політичного цькування, що підірвало його ритмічну роботу", - сказав Ющенко.

Голова держави наголосив на тому, що "такі удари навряд чи втримала би будь-яка інша потужніша банківська система чим наша".

Він запевнив, що для рекапіталізації банків в бюджеті є кошти.  

"Ми маємо для цього ресурс - у бюджеті передбачено 44 млрд. грн. через емісію державних цінних паперів на здійснення рекапіталізації банків і рефінансування національної економіки", - наголосив Ющенко.

Президент закликає підтримати таку національну програму: "Ця відповідальність має бути підкріплена повним контролем з боку держави за такими банками".

"Швидкі дії держави приведуть до відновлення довіри громадян. Але і банківська система повинна повернутися обличчям до громадян", - зауважив Ющенко.

"Я наполягаю на запровадженні єдиного механізму, за якого кожен, хто опинився у скрутному становищі, отримає банківську підтримку, а не буде добитий системою", - заявив президент.

При цьому він зауважив, що питання довіри стосується валютного курсу й довіри до банків.

"Я відповідально прошу громадян відновити довіру до банків, не забирати свої депозити, не завдавати шкоди ані собі, ані державі, і в тому числі підтримати таких самих людей, як ви, які отримали кредити в національній банківській системі", - заявив глава держави.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!