"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Проблемні установи виводять активи через створення нових банків

Четвер, 26 березня 2009, 18:53

Незважаючи на кризу, в Україні продовжують з'являтися нові фінансові установи.

Про це повідомляє агентство "УНІАН" з посиланням на тижневик "Коментарі".

Тільки за лютий-березень Національний банк завізував вихід на ринок трьох нових банків - "Профіт Банк", "Діапазон-Максимум Банк" і "Авант-Банк", а Держфінпослуг вніс до реєстру фінустанов чотири страхові компанії (СК).

Експерти допускають, що збільшення кількості нових фінансових інститутів - не що інше, як виведення активів з проблемних установ, що дозволить їхнім акціонерам почати бізнес з чистого аркушу.

Реклама:

"Власники або менеджмент проблемних фінустанов можуть піти на виведення активів і штучне банкрутство своїх підприємств з метою заснування нової "чистої" компанії або банку, заведуть туди активи й почнуть післякризове життя з чистою репутацією і бездоганним іміджем", - заявив голова Держкомісії з регулювання фінансових ринків Віктор Суслов.

На його думку, фінансові регулятори не повинні цього допускати.

Однією з причин появи нових банків експерти вважають небажання акціонерів працювати зі "сторонніми" фінансовими інститутами, чия стабільність зараз викликає сумніви.

"Швидше за все, нові банки створюються для обслуговування певних фінансових або промислових груп", - припускає керівник аналітичного департаменту інвестиційної групи "Сократ" Костянтин Степанов.

На думку аналітиків, новоявлені фінансисти мають перед старожилами незаперечні переваги. На них не висять старі борги, а крім того, вони мають можливість розвивати бізнес у найменш ризикових сегментах ринку.

"Новостворені банки можуть виявитися більш стресостійкими. Вони мають стабільнішу пасивну базу (власні ресурси) і ще не встигли "втягтися" у масовий клієнтський сегмент. Ці банки також керуються "кризовим", тобто жорсткішим підходом при проведенні активних операцій», - вважає провідний фінансовий аналітик рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг" Віктор Шулик.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: