Європейські валюти впали після відставки чеського уряду

Середа, 25 березня 2009, 17:22

Валюти держав Центральної та Східної Європи, уражених кризою, подешевшали на ранкових торгах 25 березня після того, як чеському уряду напередодні був винесений вотум недовіри.

Про це пише газета "Дело" з посиланням на The Wall Street Journal.

Чеська крона впала по відношенню до євро майже на цілий процентний пункт, і тим самим "потягнуло" за собою валюти інших країн регіону.

На тлі недавніх подій в Угорщині і відставки латвійського уряду ніхто і не припускав, що політичні проблеми в Чехії можуть так швидко перерости в подія загальнонаціонального масштабу, а з огляду на той факт, що Чехія є головою Євросоюзу, - і загальноєвропейського.

Реклама:

"Зовсім не обов'язково відставка цих урядів має спричинити за собою сигнал до пониження курсу регіональних валют", - вважає Гайла Той, валютний стратег банку UniCredit.

Аналітики банку Commerzbank відзначили в інтерв'ю виданню, що політичні проблеми в східноєвропейських державах примушують побоюватися затягується застою, однак насправді ситуація не набагато гірше, ніж раніше.

Як відомо, 24 березня чеський парламент висловив недовіру уряду прем'єр-міністра Мірека Тополанека.

Таке рішення депутатів може потягти за собою далекосяжні наслідки, враховуючи той факт, що зараз Прага головує в Євросоюзі і повинна брати активну участь у вирішенні проблем Європейського Союзу, однією з яких є боротьба з глобальною економічною кризою.

Чеський уряд - далеко не перша жертва кризи. Раніше ця доля уже спіткала уряди Ісландії, Латвії та Угорщини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!