Ющенко: бюджет нереалістичний на 50 мільярдів

П'ятниця, 20 березня 2009, 23:31

Український бюджет нереалістичний на суму 50 мільярдів гривень.

Про це заявив президент Віктор Ющенко в інтерв'ю 5 каналу.

"Місія МВФ рахує, що український бюджет нереалістичний на суму 50 мільярдів гривень. Десь у районі 6-7 мільярдів доларів ми не маємо реальних джерел для покриття тих затрат, які заплановані у нас в бюджеті", - сказав він.

"Через переговорний процес ми досягли розуміння, що давайте 30 мільярдів із 50 нехай це буде дефіцит бюджету. У нас такого дефіциту не було здається з 1995. І я не пригадую, щоб МВФ був колись таким еластичним по відношенню до такої цифри. Крайня канонічна межа дефіциту завжди була 1% ВВП. Ми досягли умови, що в нас 3,1% ВВП - це дефіцит", - зазначив Ющенко.

Реклама:

За його словами, цей дефіцит  буде покриватися не з доходів, а з ринку.

"А 20 мільярдів залишилися проблемними для уряду. Уряд повинен з одного боку радикально скоротити видатки, починаючи зі скорочення зарплат президента і іншої влади. З іншої сторони, цього недостатньо. Нам треба зробити низку фіскальних ініціатив, по підвищенню податкових доходів там, де це можливо", - запропонував Ющенко.

Зокрема, він запропонував як варіант "повернути через плату за бензин те, що ми отримували від транспортного збору"

"Другими словами, відрегулювати бюджет на 50 мільярдів. Приблизно по цій цифрі йде дефіцит "Нафтогазу". Є багато нюансів, як рахувати перехідні залишки, як закачаний газ, але в цілому, щоб триматися загальної температури по палаті - це 50 мільярдів. Він бере по дорожчій ціні газ, відпускає по дешевшій.. Тому треба збалансувати бюджет НАК і через лібералізацію цін, і через енергозберігаючі програми", - зазначив Ющенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!