"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Інтернет-виданням знадобиться держреєстрація

Понеділок, 2 березня 2009, 09:40
Уряд доручив Службі безпеки України розробити законопроект про державну реєстрацію інтернет-видань як засобів масової інформації.

У профільному комітеті Верховної ради вважають, що документ "має всі шанси стати законом", оскільки багато депутатів ображені на інтернет-видання за поширення неправдивої інформації, пише видання "Комерсант-Україна".

Кабінет міністрів затвердив орієнтовний план роботи над законопроектами на поточний рік. У п'ятницю він був опублікований на сайті Верховної ради.

План містить доручення Службі безпеки України (СБУ) розробити законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної реєстрації інтернет-видань", яким пропонується затвердити процедуру державної реєстрації інтернет-видань шляхом надання їм статусу засобів масової інформації.

Варто відзначити, що це не перша спроба уряду ввести обов'язкову реєстрацію інтернет-видань як ЗМІ. Зокрема, 5 травня 2003 року Кабмін видав розпорядження "Про затвердження концепції формування системи національних електронних інформаційних ресурсів".

На виконання цього розпорядження 27 квітня 2005 року Міністерство транспорту і зв'язку видало наказ "Про затвердження порядку проведення державної реєстрації електронних інформаційних ресурсів".

26 вересня 2005 року у зв'язку з протестами громадськості наказ було скасовано як той, що "не відповідає принципам державної регуляторної політики у сфері інформатизації".

У Службі безпеки ініціативу Кабміну поки не коментують. "Нам потрібен час, щоб підготувати відповіді на ваші питання. Згідно із законом ми маємо право робити це протягом 30 днів", - заявила прес-секретар СБУ Марина Остапенко.

На думку голови Національної спілки журналістів Ігора Лубченко, ця ініціатива може бути пов'язана з проблемою поширення в інтернеті недостовірної інформації.

"Багато сайтів публікують неперевірену, а часом і лживую інформацію. Її іноді передруковують газети з посиланням на дані ресурси. Коли на друковані ЗМІ подають до суду, вони посилаються на джерело, авторів якого неможливо притягнути до відповідальності", - розповів Лубченко.

Його підтримує голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Ганна Герман.

"Багато депутатів, у тому числі і я, неодноразово стикалися з ситуаціями, коли в інтернеті публікувалася інформація, що зачіпала нашу честь і гідність матеріали, а подавати до суду на наклепника було марно", - зазначила Герман.

У той же час, за її словами, розробкою такого законопроекту повинна займатися не СБУ, а "відповідний парламентський комітет і журналістське співтовариство".

"Створення даного законопроекту фахівцями СБУ - насмішка над свободою слова", - вважає Герман.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: