Україна приваблює інвесторів низькими цінами

Вівторок, 17 березня 2009, 10:39

В 2009 році приплив інвестицій до України може скоротитися вдвічі.

Як пише газета "Комерсант-Україна", Україну криза торкнулася з невеликим запізненням - за рік приплив інвестицій виріс більш ніж на 20%.

Уже в цьому році приплив інвестицій може знизитися вдвічі і буде підтримуватися девальвацією гривні, яка зробила купівлю українських компаній нерезидентами інвестиційно привабливою.

Замість фінансового сектору та нерухомості новими пріоритетами для інвестування стануть імпортозаміщення, енергозбереження та харчова галузь.

Реклама:

У 2008 році обсяг прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в світі скоротився на 21%, до 1,45 трильйонів доларів, з рекордних 1,83 трильйонів доларів, яких було досягнуто 2007 року, йдеться у звіті Комісії ООН з торгівлі та розвитку (UNCTAD). Таким чином, завершився цикл їх нестримного зростання, яка тривала з 2004 року.

І якщо прямі інвестиції в розвинуті країни скоротилися на 33%, то в ті, що розвиваються, - зросли на 3,6%. Україна не стала винятком - в її економіку інвестори вклали на 21,2% більше, ніж 2007 року.

Але світова фінансова криза позначилася й на припливі капіталу в Україну. Якщо у I півріччі 2008 року в країну, за даними Держкомстату, надійшло майже 7 мільярдів доларів, то в II півріччі приплив інвестицій скоротився більш ніж удвічі - до 3,4 мільярдів доларів.

З урахуванням курсової переоцінки, яка проводиться Держкомстатом, портфель ПІІ за IV квартал минулого року навіть зменшився. У нинішньому році приплив ПІІ ще більше сповільниться.

У Національному банку підрахували, що в січні нинішнього року обсяг іноземних інвестицій в економіку країни склав усього 259 мільйонів доларів - у 3,5 рази менше за показник січня 2008 року.

Більше того, інвестиції останніх місяців - це в основному платежі за діючими угодами.

"Ми спостерігаємо ситуацію, коли інвестиції йдуть за рахунок завершення старих проектів. Що стосується нових планів, то інвестори придивляються до українських активів, очікуючи більш вдалого часу для інвестування", - вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера (асоційований з фондом SigmaBleyzer) Олег Устенко.

"Українські активи продовжують дешевшати, й інвестори чекають найбільш вигідного моменту для покупок", - визнає аналітик ІГ "Сократ" Михайло Сальников.

Саме бажання інвесторів дочекатися остаточного падіння цін на активи є основною причиною спаду ПІІ, впевнений президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров.

"Економічна криза укупі з девальвацією гривні робить наші активи найдешевшими в Європі. Звичайно, це приваблює інвесторів, - упевнений він. - Більше того, економічна криза дає українському бізнесу альтернативу - банкрутують або продаються. Й інвестори отримають такий вибір, якого не мали в останні роки".

Але різкі коливання гривні зробили інвесторів більш обережними.

"Інвестори, які прийшли в Україну в середині минулого року і повіривши запевненням уряду, що курс гривні залишиться на рівні 4,6 гривень за долар, вже дуже багато втратили, особливо якщо їх підприємства орієнтовані на внутрішній ринок", - зазначає керівник ІК "Трійка Діалог Україна" Артемій Єршов.

"Інвестор змушений тримати в розумі розвиток ситуації з падінням гривні до 15 гривень за долар. За таких умов привабливіші інші країни Східної Європи, де вартість активів впала майже так само, як і в Україні, але курс валют більш стабільний", - говорить Михайло Сальников.

Тому експерти сходяться в оцінках, відзначаючи, що істотного зростання ПІІ варто чекати лише з III кварталу. В цілому в 2009 році, за підрахунками ІК Dragon Capital, приплив іноземних інвестицій в Україну складе близько 5 мільярдів доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: