У Ющенка сподіваються якнайшвидше домовитись з МВФ

Понеділок, 16 березня 2009, 18:12

Перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак вважає, що завершити переговори з Міжнародним валютним фондом про відновлення роботи місії фонду в Україні можливо протягом 2-3 тижнів.

Як повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна", про це він заявив на прес-конференції в Києві, відповідаючи на питання, коли Україна може отримати другий транш МВФ.

"Мені здається, що при хорошій, скоординованій роботі можливо завершити переговори протягом 2-3 тижнів. Мені здається, що такий термін міг би бути реальним", - відзначив Шлапак.

Він нагадав, що Україні тільки для того, щоб сісти за стіл переговорів з представниками МВФ, необхідно виконати декілька умов.

Реклама:

За словами Шлапака, серед таких умов є ухвалення парламентом 3-х законів.

Так, пояснив він, парламент повинен прийняти закон про підвищення акцизів на лікеро-горілчані вироби, на вина та нафтопродукти.

Олександр Шлапак також відзначив, що необхідно прийняти закон, який би вирішив проблеми, пов'язані з дефіцитом пенсійного забезпечення. Він нагадав, що згідно з розрахунками МВФ, дефіцит Пенсійного фонду в нинішньому році складе 6 мільярдів гривень.

Він також додав, що МВФ рекомендує прийняти закон, який би скасував статті 84 і 86 в законі про бюджет на 2009 рік. Ці статті регулюють відносини між урядом і Національним банком України, і допускають втручання уряду в роботу НБУ.

У той же час Шлапак не виключив, що МВФ навіть після прийняття цих законів не поставить перед Україною додаткові вимоги.

Він підкреслив, що зробивши ці кроки, Україна продемонструє бажання співпрацювати з місією МВФ, і висловив надію, що після цього МВФ сяде за стіл переговорів з українською стороною і допоможе знайти вихід з цієї ситуації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: