"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Скорочення зарплат Тимошенко і Ющенка відклали

Понеділок, 16 березня 2009, 10:49 -

Постанова парламенту про скорочення зарплат президента, прем'єра та інших високопосадовців дотепер не виконана.

За це рішення депутати проголосували ще 3 березня, нагадує газета "Дело".

Прийнятим документом парламентарі урізали в два рази на час кризи до 1 січня 2010 року оклади президента, прем'єра, спікера, керівників їхніх секретаріатів, міністрів та їхніх заступників, народних депутатів, губернаторів та їхніх заступників, керівного складу РНБО.

Однак, як стало відомо виданню, дотепер парламентська постанова не набрала сили. Як пояснив член фракції БЮТ Олександр Сочка, крім рішення Верховної Ради потрібно ще і прийняття відповідної постанови Кабміну.

Реклама:

В уряді збираються розглянути це рішення тільки в майбутню середу, а затримку пов'язують із низкою складностей.

За словами міністра Кабінету міністрів Петра Крупка, якщо прямолінійно виконати постанову парламенту і скоротити зарплати високопосадовцям, то порушиться "логіка" системи оплати праці в держустановах і органах влади.

Наприклад, зарплати заступників міністрів можуть стати нижче, ніж у їхніх підлеглих. "Я не бачу тут проблем, якщо мова йде про політичні посади", - сказав Крупко, маючи на увазі міністерські крісла та інші посади, де були призначення за політичними квотами.

Однак він відзначив, що урізання зарплат торкнеться і професійних держслужбовців, які роками працювали, перед тим як обійняти високу посаду. "Приміром, на посадах заступників міністрів таких людей дуже багато", - додав він.

Крім того, міністр відзначає, що зміна зарплат не може відбуватися в односторонньому порядку, оскільки спричиняє зміни умов трудового договору.

Без згоди співробітника змінювати трудовий договір незаконно і загрожує судовими розглядами.

Подібна ситуація вже була у 2007 році, коли Кабмін обмежив розмір пенсій на рівні 10 тисяч гривень. Колишні чиновники і народні депутати, чиї пенсійні виплати нерідко перевищували 15 тисяч гривень на місяць, не стали мовчати і пішли в суди.

Щоб уникнути подібних ситуацій, прем'єр Юлія Тимошенко доручила Міністерству праці і соцполітики розробити свої пропозиції. Крайній термін для їхнього завершення - 14 березня.

А вже в середу, за словами Крупка, міністр праці і соцполітики Людмила Денісова повинна виступити з відповідною доповіддю на засіданні уряду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: