ЄБРР дасть Україні гроші на саркофаг

Вівторок, 17 лютого 2009, 12:14

Європейський банк реконструкції та розвитку виділив 135 мілн. євро для будівництва саркофага на Чорнобильській АЕС. Також банк хоче допомогти Україні подолати економічну кризу. Про це під час візиту до Києва 17 лютого повідомив президент ЄБРР Томас Міров, пише видіння "Дело". 
 
За період співробітництва ЄБРР виділив Україні понад 4 млрд. євро на різні проекти. Зокрема, гроші інвестувалися в інфраструктурні та енергетичні проекти.

Серед найбільших програм - фінансування будівництва укриття на Чорнобильській атомній електростанції. Завдяки засобам ЄБРР зведення саркофага на ЧАЕС розпочнеться вже влітку цього року.

Крім цього, ЄБРР має намір підтримати українську економіку в період фінансової нестабільності. "Однак допомога не буде занадто великою", - попереджає експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізулін.

Він каже, що ЄБРР в даний час може виділити Україні лише кілька тисяч євро на подолання кризи, та й то лише на реалізацію окремих проектів.

"Головною умовою від ЄБРР буде чітке дотримання пунктів меморандуму між Україною і Міжнародним валютним фондом", - вважає Газізулін. "Серед головних умов - гнучкість курсу, прозорість роботи НБУ з баками та соціальні зобов'язання. Уряд повинен переглянути витратну частину бюджету", - додав експерт.

"ЄБРР очікує, що за всіма цими напрямками український уряд інтенсивно працювати", - говорить прес-секретар ЄБРР в Україні Антон Усов.

"У ході зустрічі з українською стороною президент ЄБРР підкреслив, що в реалізації наших двосторонніх проектів потрібні зусилля як міжнародних організацій, так і об'єднання українського президента, прем'єра і парламенту для подолання кризових наслідків", - відзначив Усов.

В Україні президент ЄБРР Томас Міров буде ще два дні. За цей час він планує зустрітися з президентом Віктором Ющенком і обговорити з представниками найбільших банків перспективи подальшого співробітництва за їх рекапіталізації.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: