Криза завдала жорстокого удару по "Газпрому"

Вівторок, 17 лютого 2009, 10:19

Криза завдала жорстокого удару по "Газпрому": через обвальне падіння споживання компанія другий місяць знижує видобуток на 13%.

Це рекорд останнього десятиліття, відзначає російське видання "Ведомости".

У цілому по Росії видобуток знизився на 9,9%. Другий за величиною виробник -"Новатек" збільшив її приблизно на 10% до торішнього рівня, але до січневого піка він теж знизив показники - на ті ж 10%.

У січні "Газпром" також втратив у видобутку 13,7%. Але тоді головною причиною був конфлікт з Україною. Тепер позначається тільки падіння попиту - криза робить свою справу, відзначає аналітик Unicredit Aton Павло Сорокін. Співробітник "Газпрому" підтверджує, що саме так і є, і цифри падіння споживання навіть більші, ніж по видобутку.

Реклама:

"Про масштаби нещастя красномовно говорить промислова статистика. Тільки в січні промвиробництво скоротилося, за даними Росстата, на 16%. Падіння в металургії і хімпромі в січні досягло 29,9% і 30,5% (дані ЦМАКП), у теплоенергетиці - 9,6%", відзначає видання.

Газовики не поспішають оприлюднити офіційний прогноз за рівнем видобутку на 2009 р., відомо тільки, що він "переглядається убік зниження". "Газпром" попередив, що видобуток у 2009 .м., можливо, складе 510 млрд куб. м, повідомляли аналітики Unicredit Aton за підсумками лютневої серії зустрічей з керівництвом монополії. А це мінус 7% до рівня видобутку 2008 р.

"Такого не було з розвалу СРСР. За пострадянську історію найбільше падіння загальноросійського газовидобутку було зафіксовано в 1997 р. - 5,4%", - пише видання.

Наскільки жорсткими будуть наслідки падіння, поки не ясно: щоб скорочувати видобуток, не обов'язково консервувати скважини, розповідав "Ведомостям" ще в січні менеджер компанії. Але яка межа для такого зниження, де технологічна планка, він не сказав, а експерти це оцінити не беруться.

"Зате вже ясно, як постраждає економіка в цілому. За розрахунками Валерія Миронова з Центру розвитку, кожен 1% зниження газовидобутку - це мінус 0,06% ВВП, скорочення видобутку на 10% буде коштувати економіці 0,6% ВВП", пишуть "Ведомости".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: