"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінпаливенерго запрошує "Газпром" на суд до Києва

Понеділок, 5 січня 2009, 19:16

"Газпром" виступає стороною в справі, яку Київський госпсуд порушив за позовом Мінпаливенерго України про визнання недійсними угод про транзит російського природного газу територією України, укладених до кінця 2010 року.

Як ідеться в прес-релізі Мінпаливенерго в понеділок, відповідне запрошення російській компанії на перше слухання справи за суттю 9 січня в Києві спрямоване кур'єрською службою.

Одночасно українське відомство в зв'язку зі святами вирішило повідомити про це "Газпром" через засоби масової інформації, передає "Інтерфакс-Україна".

Мінпаливенерго оскаржило законність угод про транзит у зв'язку з тим, що вони були укладені колишнім заступником голови правління НАК "Нафтогаз України" Ігорем Вороніним, який не мав на це відповідних повноважень з боку Кабінету міністрів України.

Реклама:

Господарський суд Києва своєю ухвалою у забезпечення цього позову вже заборонив "Нафтогаз України" здійснювати в 2009 році транзит російського природного газу територією України за ставкою $1,6 за 1000 куб. м на 100 км, яка діяла до 2008 року.

Нинішній прем'єр України Юлія Тимошенко одразу після підписання в 2006 році нових російсько-українських газових угод піддала їх різкій критиці, назвала незаконними і пропонувала денонсувати.

За її словами, угода від 4 січня того року зруйнувала міжурядові угоди між Україною та Росією, які передбачали стабільну ціну на газ для України до 1 січня 2010 року.

Ще тоді Тимошенко підкреслювала, що в України є юридичні підстави і технічні можливості для відбору російського газу за колишньою ціною.

"Це значить, що якщо Росія хоче в односторонньому порядку зруйнувати ці угоди, то не Україні, а Росії доведеться йти в Стокгольмський суд і руйнувати в односторонньому порядку міжурядові угоди, які дають стабільність Україні", - зазначила тоді нинішня глава українського уряду.

Як відомо, "Газпром" із 1 січня 2009 року припинив постачання газу в Україну через недомовленість про ціну таких постачань і тарифну ставку на транзит. Російська монополія продовжує постачати природний газ транзитом через Україну, вважаючи транзитний контракт дійсним. При цьому використання українською стороною частини цього газу для забезпечення транспортування називає незаконним.

НАК "Нафтогаз України" наполягає, що за відсутності міжурядових протоколів в останні роки, за міжнародною юридичною практикою вважаються легітимними умови протоколу на 2005 рік, яким передбачені поставки "Газпромом" газу для забезпечення його транзиту.

Голова НАК Олег Дубина пропонує російській стороні виділяти в 2009 році 23 млрд куб. м. природного газу в рахунок оплати послуг "Нафтогазу" з транзиту, а починаючи з 2010 року, коли "Нафтогаз" виконає послуги в рахунок раніше отриманого авансу від "Газпрому", перейти до добору в рахунок оплати вартості послуг із транзиту газу 28-29 млрд куб. м. газу на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: