Росії загрожує спалювання газу впусту

Субота, 3 січня 2009, 15:10
 

Росія, у випадку непідписання контракту з Україною, зіштовхнеться із серйозною проблемою зберігання надлишків обсягів газу, можливим виходом з якої буде або його спалювання, або заглушка свердловин.

Таку думку висловив радник з енергетичних питань місії України при ЄС В'ячеслав Княжницький, відповідаючи на питання про можливий сценарії розвитку подій у випадку, якщо "Нафтогаз України" і "Газпром" не підпишуть контракт на поставку і транзит газу.

"Наскільки я володію інформацією, сховища в Росії заповнені, і російський газ треба буде кудись дівати. У Росії можливий тільки один вихід: у разі, якщо буде надлишок газу на території Росії, і заповнені сховища, тоді або його спалювати, або глушити свердловини", - сказав він.

Княжницький нагадав, що Україна бере з території Росії 55 млрд. кубометрів газу, що складає, практично, половину того обсягу, який вона пропускає транзитом до країн ЄС, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Реклама:

"Компанія, яка намагається ставити такого покупця на коліна, просто викликає подив та нерозуміння", - підкреслив він.

У зв'язку з цим радник висловив здивування, чому "завжди намагаються поставити поруч "Газпром" і Україну".

"Я вважаю, що це робить багато честі цій компанії. А відносини між державами повинні залишатися нормальними. Тим паче, що у нас були державні угоди з цього приводу, і обидві сторони завжди знаходили компроміс", - додав співрозмовник.

Разом з тим, радник висловив упевненість, що компромісне рішення буде знайдено. "Головне питання - це ціна. І тут обидві сторони будуть відстоювати свої позиції, але виходу немає, і треба знаходити компроміс, тому що це і в інтересах України і Росії", - сказав він.

Пояснюючи ситуацію з обсягами газу, Княжницький нагадав, що у Росії з Туркменістаном укладено довгострокову, 20-річну угоду на купівлю всього обсягу газу, що складає близько 55-52 млрд. кубометрів.

"Якщо цей газ продовжує йти з Туркменії, а Україна не відбирає, то цей газ повинен залишатися на території Росії, якщо в неї немає інших експортних газопроводів. Або спалювати, або глушити. Або різко почати споживати газ, хоча це теж має своє технологічне обмеження", - сказав радник.

Українська Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!