"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У лютому пенсії дістануться не всім

Четвер, 29 січня 2009, 13:40
У секретаріаті президента заявляють про необхідність перегляду Держбюджету на 2009 рік для уникнення проблем з виплатою зарплат і пенсій.
Про це заявив заступник глави секретаріату президента Роман Безсмертний, повідомляє прес-служба президента.

"Необхідно терміново приймати зміни до Закону про Держбюджет-2009, інакше вже у лютому в Україні виникнуть серйозні проблеми з виплатою пенсій і зарплат працівникам бюджетної сфери", - сказав він.

Безсмертний наголосив, що зростання поточної заборгованості перед працівниками бюджетної сфери загрожує розбалансуванням бюджетних відносин і суттєвим погіршенням соціально-економічної ситуації у регіонах.

За його словами, місцеві бюджети ослаблені через падіння промислового виробництва та обсягів будівництва, і як наслідок - через погіршення ситуації на ринку праці та зниження податкових надходжень, зокрема податку на доходи фізичних осіб.

Безсмертний повідомив, що наразі ситуація у регіонах вирівнюється за рахунок короткотермінових позичок, які залучаються з Єдиного казначейського рахунку.

Реклама:

Водночас, на його думку, цього ресурсу надовго не вистачить, оскільки станом на 28 січня держбюджет за загальним фондом виконано лише на 51,5%, у той час як рік тому цей показник становив 76,1%.

Заступник глави секретаріату президента наголосив, що проблеми у регіонах загострюються через недостатність та несвоєчасність перерахування коштів з Держбюджету для виконання державних повноважень.

"Через соціально-економічні проблеми у регіонах істотно зменшуються надходження загальнодержавних податків і зборів. Недовиконання плану за ними призводить до недоотримання регіонами дотації вирівнювання. Станом на 26 січня її перераховано лише на 35,5% від тимчасового розпису на січень 2009-го", - сказав він.

"Як наслідок, у регіонах збільшується бюджетна заборгованість із зарплат та виникають проблеми з функціонування закладів медицини, освіти, культури. Існує реальна загроза дефіциту Пенсійного фонду", - зазначив Безсмертний.

За його словами, найгірша ситуація із заборгованістю перед працівниками бюджетної сфери склалася в Луганській області і станом на 26 січня цього року складає 162 млн. гривень, у Чернігівській - 39 млн., Вінницькій - 38 млн., Донецькій областях - 22 млн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!