В Україні зростають ціни на зернові

Понеділок, 26 січня 2009, 11:02
Темпи зростання цін на зерно в Україні, що почався в кінці 2008 року, за останній час помітно прискорилися під впливом активного попиту з боку експортерів, повідомляють експерти аграрного ринку.
 
Про це агентству  "Інтерфакс-Україна" заявив аналітик аналітичного центу "Украгроконсалт" Єлизавета Малишко.
 
"Ціни на зерно зростають за рахунок збільшення попиту", - сказала аналітик.

За її словами, за останні кілька днів тільки на кукурудзу ціни виросли на 100 грн/тонна.

"Такого зростання ми вже давно не бачили", - зазначила Малишко.

У компанії "ПроАгро" зазначають, що за останній тиждень, з 19 по 23 січня, ціни на продовольчу пшеницю в середньому зросли на 50 грн/тону.
 
"Настільки високі темпи зростання цін для ринку продовольчої пшениці в цілому не властиві і випливають лише з масованого попиту з боку портів", - йдеться в повідомленні компанії.
 
Аналітики також відзначають активний попит з боку експортно орієнтованих компаній на фуражну пшеницю, через що на минулому тижні вона подорожчала в середньому на 40 грн/тону.

"Як видно, деякі експортно орієнтовані компанії мають на руках контракти з близькими строками поставки, тому активно ведуть закупівлі, перебиваючи ціни конкурентів і сосредотачівая основні потоки пропозицій на себе", - вважають в "ПроАгро".

За словами аграрних аналітиків аналогічна ситуація спостерігається на ринку ячменю.

Експерти вважають, що найближчим часом ціни на зерно в Україні продовжать своє зростання, підігріває високим попитом і високим курсом долара по відношенню до гривні. Однак не виключають, що в березні поточного року вартість зернових може не лише стабілізуватися, але й упасти.
 
"Ми не виключаємо, що вже в березні ціни не просто стабілізуються, а й почнуть падати", - сказала Малишко.
 
Експерти вважають, що весняного падіння цін буде сприяти збільшення пропозиції зернових на внутрішньому ринку через необхідність залучення коштів на проведення весняно-польових робіт та розрахунку по пролонгованим кредитам, стабільна цінова ситуація на світових ринках.
 
Як повідомлялося, протягом майже всіх перших шести місяців поточного маркетингового року (МР, липень 2008 - червень 2009) в Україні спостерігалося зниження цін на зерно через високу його пропозиції.

Україна в 2008 році зібрала 53,3 млн тонн зерна (у вазі після доробки), що на 82% більше, ніж у 2007 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: