Ющенко немає компетенції щодо фінплану "Нафтогазу"?

Субота, 24 січня 2009, 21:05 -
 

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявляє, що контроль фінансового плану НАК "Нафтогаз України" не є компетенцією президента.

"Це не конституційна печаль президента - контролювати фінплан НАКу", - заявила вона в інтерв'ю "Зеркало недели", опублікованому в суботу.

"Я хочу нагадати Віктору Андрійовичу (Ющенку), що під його патронатом на українському газовому ринку з'явилися RosUkrEnergo і "Укргаз-Енерго". Саме його люди підписали в 2006 році договір із "Газпромом", наслідки якого ми сьогодні так відчуваємо, про те, що ставка транзиту протягом 5 років буде 1,6 дол; віддали на 25 років за супердемпінговою ціною наші сховища і право транзиту компанії RosUkrEnergo, - сказала Тимошенко.

"При цьому вони розірвали зв'язку, яка забезпечувала до 2006 року залежність підвищення ціни транзиту від підвищення ціни на газ. Тоді прем'єр Єхануров і голова НАК "Нафтогаз" Олексій Івченко, нагороджений у четвер орденом "За Послуги" III ступеня, злили все", - додала прем'єр.

Реклама:

"Я хочу, щоб він порахував фінансові втрати за "чорний" 2006 рік. А ще за 2007-й, коли ми отримали "Нафтогаз" із боргом перед "Газпромом" у 8 млрд. грн. без можливості його сплатити, оскільки кошти було розкрадено", - наголосила Тимошенко.

За її словами, "ці кошти були витрачені на неіснуюче обладнання і виплачені як передоплата компаніям, що нібито передали НАКу неіснуючі розробки технічних нововведень".

"Хотілося б запитати у президента: хто відповідає за фінансове розбалансування НАКу в ці роки? Зараз "Нафтогаз" збалансований, нормально працює. Нам, звичайно, нелегко. Ці 8 млрд. грн. - "спадок" 2007 року, ми ще довго будемо відкашлювати, іноді з кров'ю", - зазначила прем'єр.

"На сьогодні у сховища закачано понад 28 млрд. кубів оплаченого газу; отримано найнижчу, крім білоруської, звісно, ціну на газ у Європі; є контракт на 10 років і формула, яка не дозволяє політично маніпулювати ціною і країною; жодної копійки боргу за минулий рік; безпрецедентно дешевий технічний газ", - наголосила вона.

"Не час президенту втручатися в контроль за фінпланом. Час його правління "чистими руками" минув", - заявила Тимошенко.

При цьому вона ще раз наголосила: "У нас нуль боргів перед "Газпромом", - і додала, що 600 млн. пені і штрафів "ми не визнаємо".

Як відомо, засідання Ради національної безпеки й оборони, яке планувалося провести 23 січня, перенесено на наступну п'ятницю, 30 січня. До засідання РНБО президент Ющенко вимагав від уряду затвердити збалансований фінансовий план НАК "Нафтогаз України" та представити його для ознайомлення членам Радбезу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: