"Газпром" хоче повернутися до ідеї консорціуму з управління ГТС України

П'ятниця, 23 січня 2009, 16:38
 

Російський "Газпром" знову пропонує повернутися до обговорення ідеї створення міжнародного консорціуму з управління газотранспортною системою України.

Про це заявив заступник голови правління "Газпрому" Валерій Голубєв на позачерговому засіданні україно-російського форуму на тему "Криза в україно-російських торгово-економічних відносинах: шляхи подолання" у Києві в п'ятницю.

"Чому сьогодні з такою заангажованністю на території України діють закони, які не дозволяють інвестувати в ГТС України?", - поцікавився він, цитує "Інтерфакс-Україна".

Голубєв запропонував переглянути ставлення України в сфері взаємодії з управління й інвестування газотранспортної системи України.

Реклама:

Він нагадав про наявність документів, які можна взяти за основу й повернутися до обговорення цієї ідеї.

Крім того, Голубєв нагадав, що в ГТС України готові інвестувати не тільки Росія, але й Франція, Німеччина, Італія, інші європейські країни.

На його думку, це буде дієвий механізм, який дозволить ефективно керувати й інвестувати підтримання й збільшення наявних потужностей з транзиту природного газу в країни Європи.

Голубєв також сказав, що "Північний потік" і "Південний потік" не є альтернативою українській газотранспортній системі, а "Набукко" за своєю потужності не може конкурувати з ГТС України, передає Ліга.net.

Він наголосив, що саме через територію України планується транспортувати додаткові обсяги туркменського газу.

"Жоден додатковий газопровід... "Набукко" - він за своєю потужністю в принципі не може конкурувати з ГТС України, він за проектом у 5 разів менший за потужністю, він ні на що не вплине. Наявні проекти, які додатково сьогодні будуються, - "Північний потік" і "Південний потік" - ці проекти зумовлені додатковими контрактами, це не альтернатива ГТС України, це додаткові контракти між РФ і Німеччиною, РФ і Італією", - сказав він.

Голубєв звернув увагу на те, що середньоазійські країни планують наростити видобуток газу на експорт приблизно до 100 млрд. куб. м, на сьогодні - 60 млрд. куб. м.

"40 млрд. куб. м газу, як будемо транзитувати? Це наші з вами спільні доходи... давайте ми з вами сьогодні задумаємося і про необхідність розширення ГТС України і Росії, модернізації її, єдине управління", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: