"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Масового банкрутства банків не буде?

П'ятниця, 23 січня 2009, 13:16
 

Масового банкрутства банків не буде, вважає  заступник голови правління АБ "Діамантбанк" Валерій Олійник.

Водночас він відзначив кілька проблем банківської системи, зокрема проблему з залученням ресурсів, зменшення депозитних портфелів банків, збільшення кількості проблемних кредитів, валютні коливання і т.д.

"Через кризу більшість банків відчувають значні фінансові труднощі, а ситуацію в деяких банках без перебільшення можна назвати критичною. Ще свіжі спогади про історію з "Промінвестбанком". На тлі цього і проблем із низкою банків України, безумовно, підсиляться панічні настрої серед вкладників", - cказав банкір, якого цитує Лігабізнесінформ.

"Але, незважаючи на проблеми, у цілому банківська система знаходиться під контролем Нацбанку, і ситуація на даний момент не є критичною", - вважає експерт.

Реклама:

Олійник підкреслює, що масового банкрутства банків не буде.

"Слід зазначити, що майже всі українські банки є учасниками Фонду гарантування внесків фізичних осіб. Тому навіть у випадку банкрутства банку вкладники гарантовано одержать до 150 тис.грн. компенсації внеску і нарахованих відсотків", - підкреслив він.

Експерт також прокоментував ініціювання урядом відставки керівництва НБУ. Банкір нагадав, що, відповідно до Конституції України, призначення на посаду і звільнення з посади Голови Національного банку здійснюється за поданням президента України. "Яких-небудь інших варіантів у даному випадку не існує. Тому прем'єр-міністр України в цьому питанні може впливати не більш, ніж будь-який інший громадянин України", - вважає Олійник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!