Уряд повинен затвердити збалансований фінансовий план НАК "Нафтогаз України"

Середа, 21 січня 2009, 15:36
Президент України Віктор Ющенко пропонує уряду до засідання Ради національної безпеки й оборони (РНБО) затвердити збалансований фінансовий план НАК "Нафтогаз України" і надати його для ознайомлення її членам.

У листі до прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко президент підкреслив: саме через значне розбалансування фінансових потоків "Нафтогазу", що несе ризик для національної безпеки нашої країни, пропонується розглянути це питання на засіданні РНБО, повідомляє з посиланням на прес-службу глави держави "Інтерфакс-Україна".

Ющенко нагадав, що підписані контракти на постачання природного газу з території РФ вимагають додаткових витрат на його закупівлю в сумі більш ніж 25 млрд. грн.

Крім того, "Нафтогаз України" повинен виконати фінансові зобов'язання перед кредиторами майже на 26 млрд. грн. без обліку позик, що були надані українськими банками і які будуть вимагати пролонгації.

"Отже, виникає серйозна небезпека розбалансування фінансових потоків НАК "Нафтогаз України". Очевидно, що цей ризик вимагає серйозних змін бюджетної й урядової політики. Необхідно прийняти цілий ряд рішень, зокрема, по перегляду нормативів витрати природного газу, створенню резервних запасів мазуту, стимулюванню економії газу, припиненню виробництва електроенергії з його використанням і переходові на використання вугілля власного вироблення, альтернативним джерелам енергії", - відзначає президент.

Реклама:

Саме через те, що значне розбалансування фінансових потоків "Нафтогазу України" несе ризик національної безпеки України, президент власне й ініціював розгляд цього питання на засіданні Ради національної безпеки й оборони України, - повідомляє агенство.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!