Наступне кризове вогнище - Східна Європа

Середа, 21 січня 2009, 13:03 -
Економічний бум у країнах Східної Європи фінансувався за рахунок кредитів дочірніх компаній західноєвропейських банків, пише Financial Times Deutschland.

Донедавна вони процвітали, але в умовах швидкого економічного спаду їхні ризики непомірно зросли.

За даними Morgan Stanley, банки ЄС - головним чином, австрійські, італійські, французькі, шведські і грецькі - вклали в ці країни в цілому 1500 млрд. дол.

Криза боляче вдарила по регіону. Угорщина і Латвія вже звернулися за допомогою до МВФ і ЄС. У багатьох східноєвропейських країн бюджет дефіцитний, адже завдяки кредитам іноземних банків вони занадто довго жили "вище своїх можливостей", - пише видання.

Непомірний ріст обсягів кредитування перетворився для західних банків у проблему. У дочірніх компаній Unicredit Pekao і Erste Bank, за даними Morgan-Stanley, сума кредитів, виданих у країнах Центральної і Східної Європи, перевищує власний капітал у сімох разів, а в Raiffeisen International - у дев'ять.

Реклама:

Причина збільшення частки "поганих" кредитів у Східній Європі - це економічний спад і той факт, що фірми і приватні особи набрали багато кредитів в іноземній валюті.

У зв'язку з девальвацією багатьох національних валют цілком імовірно, що повернути удасться далеко не всі кредити. Цей ризик найбільш високий для прибалтійських держав, Угорщини, Румунії й України, гадають аналітики Deutsche Bank.

Друга проблема - це недостача ліквідності. І хоча дочірні фірми західних банків мають теоретичну можливість фінансування за рахунок своїх головних компаній, однак з'являється усе більше "анекдотичних даних про те, що кредитні лінії заморожуються" і материнські компанії заохочують рефінансування "дочок" за місцем їх перебування на невигідних для них умовах, повідомляють аналітики Deutsche Bank.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: