"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна буде постачати електроенергію в Білорусь

Вівторок, 20 січня 2009, 20:33
 

Україна відновить постачання електроенергії в Білорусь.

Про це заявив президент Віктор Ющенко на спільній із президентом Білорусії Олександром Лукашенко прес-конференції у вівторок у Чернігові по закінченні українсько-білоруських переговорів, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми домовилися про те, що Україна відновляє постачання електроенергії в Білорусь", - сказав Ющенко.

По закінченні переговорів був підписаний міжурядовий меморандум про співробітництво в енергетичній сфері.

Реклама:

На прес-конференції не було повідомлено, у яких обсягах будуть відновлені поставки електроенергії в Білорусь.

Ющенко зазначив, що під час переговорів йшла мова також і про постачання електроенергії через територію Білорусії в країни Балтії, Європейського Союзу.

Український президент повідомив про домовленості провести найближчим часом у Литві тристоронню зустріч (Україна-Білорусія-Литва) на рівні керівників міністерств закордонних справ, які проаналізують і поставлять фінальну крапку в проектах постачань електроенергії в Литву.

За словами Ющенко, у ході переговорів також було обговорене питання реалізації проекту Євро-Азіатського нафтотранспортного коридору.

Він також нагадав, що в найближчий тиждень він буде презентувати Єврокомиссии в Брюсселю даний проект.

Ющенко зазначив, що найближчим часом планується провести зустріч прем'єр-міністрів Білорусії й України і до цього часу необхідно розробити всі спільні українсько-білоруські проекти, які можна реалізовувати в 2009 році.

За його словами, проекти будуть поставлені на "президентський контроль".

Ющенко підкреслив, що ці проекти повинні допомогти Україні і Білорусі мінімізувати наслідки світової економічної і фінансової кризи.

Як відомо, Україна припинила постачання електроенергії в Білорусію в липні 2008 року.

Комерційні постачання української електроенергії в Білорусію були припинені з 1 липня 2007 року через те, що держконцерн "Беленерго" не погодився на запропоноване українською стороною підвищення цін.

Литва, яка планує припинити експлуатацію Ігналинської АЕС, розглядає можливість закупівлі української електроенергії і запросила Білорусію допомогти в рішенні технічних питань її транспортування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: