Фірташ поживився на європейських споживачах

Вівторок, 20 січня 2009, 15:05
 

Голова ради директорів RosUkrEnergo Дмитро Фірташ запевняє, що компанія за три роки дотувала Україну на 4,5-5 мільярдів долрів.

Про це він заявив в інтерв'ю "Комерсант-Україна".

За його словами, газовим бізнесом він зайнявся лише 2002 року.

"До цього я був найбільшим постачальником товарів у Туркменію. Я поставляв на 450-500 мільйонів на рік, і газ мені для цього був не потрібен", - розповів Фірташ.

Реклама:

"Першим, хто став займатися газом в Україні, був Ігор Бакай. Ще при президенті Леоніді Кравчуку він зміркував, що товар поставляти - це добре, але без розрахунків про гроші нема чого говорити. Він перший привіз від Кравчука з незалежної України папірець з дозволом купувати для країни газ. Пізніше в такий спосіб з'явилося близько 100 компаній, що постачали в Туркменію товар, а Бакай забирав газ, продавав газ в Україні, потім повертав гроші, там розрахунки були різні", - нагадав Фірташ.

На питання як сам Фірташ потрапив на газовий ринок, він нагадав, що до RosUkrEnergo була компанія "Євротрансгаз".

"Я добре розумів, як живе Україна, тому що в мене є промислові підприємства в Україні. Я знав, скільки заводи могли заплатити. Не забувайте, що, з одного боку, я продавав газ, а з іншого боку - був одним із найбільших його споживачів", - розповів Фірташ.

"Коли ми створювали контрактну базу, купили весь середньоазійський газ. У RosUkrEnergo було близько 62 мільярди кубометрів, ще до 17 мільярдів ми могли купити в Росії по комерційній європейській ціні. Тобто азіатський газ мав визначену ціну, російський газ - формула, і більше нічого. Не вистачає тобі газу - купуй за комерційною ціною. Ми віддавали Україні десь 52-55 мільярдів кубометрів. І в нас залишалося ще 7 мільярдів плюс російський. Разом ми експортували 11 мільярдів", - відзначив він.

За його словами, "Газпром" влаштувала схема, що він запропонував.

"Нам було з самого початку зрозуміло, що Україна фізично не зможе заплатити високу ціну. Виходить, потрібний був дотаційний механізм. Ми заробляли за рахунок Європи - 2,5 мільярди доларів на рік, закрили різницю на суму, що пішла на дотування України, відняли податки, і залишилося десь 800 мільйонів доларів прибутку. З них "Газпром" отримував свою половину, а я - свою. Але я сподіваюся, що заслужив цю половину", - відзначив Фірташ.

"Я це вигадав. Я задовольнив одночасно всіх. Я нагодував Україну, я нагодував "Газпром", а за все весілля заплатила Європа. Що поганого я зробив? Різниця між мною і Тимошенко в тому, що вона заробляла на Україні, в Україні і за рахунок України. Я ніколи не заробляв гроші в Україні. А замість цього RosUkrEnergo за три роки дотувала Україну на 4,5-5 мільярди доларів", - підкреслив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: