"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Україні може зникнути половина банків

Понеділок, 19 січня 2009, 12:12
 

2009 рік стане роком серйозних пертурбацій на українському банківському ринку.

Експерти вважають, що зміни торкнуться всіх груп банків.

З існуючих сьогодні 184 фінансових установ за найоптимістичнішими прогнозами реально працюючих залишиться не більше сотні, пише видання "Дело".

За словами старшого аналітика "Трійка Діалог Україна" Євгенія Гребенюка, найбільше кількісних змін відбудеться у групі невеликих фінустанов, тому що ця група найбільша за кількістю банків - 120.

Реклама:

"Очевидно, що банки з числа середніх і невеликих, за класифікацією НБУ, що не мають іноземних інвесторів або не належать до великих вітчизняним бізнес-груп, найбільш схильні до ризику дефолту", - підтвердив аналітик.

Згідно з даними НБУ, з 18 банків першої групи вісім вже належать міжнародним групам і ще два державі. Про поглинання ще трьох фінансових установ було заявлено у відкритих джерелах.

Російський "Внєшекономбанк" став власником 75% акцій "Промінвестбанку", а Group DF на чолі з Дмитром Фірташем придбала контрольний пакет "Надра Банку".

Найзагадковішим на сьогоднішній день стало придбання у вигляді "бонусу" "Укрпромбанку" дніпропетровською групою "Приват".

Кожна із сторін відмовляється коментувати реальність угоди, однак про її наявність свідчать декілька фактів. Першим серед них є інформація про придбання власниками "Привату" мережі заправок ANP. На думку експертів, сума угоди коливається в межах 500-700 млн. дол.

Аналогічний сценарій з покупкою банку може здійснити і власник найбільшої фінансово-промислової групи СКМ Ринат Ахметов. Серед його фінансових активів - входить до групи найбільших "Перший український міжнародний банк" і "Донгорбанк".

Більшість експертів вважають, що ймовірність приходу в український банківський сектор нових іноземних інвесторів в першому півріччі досить незначна.

"Це, в першу чергу, пов'язано з дуже високою оцінкою ризику України на даний момент", - впевнений Дмитро Сологуб.

Банкіри також очікують активізації банківських придбань з боку інвестиційних фондів, які саме зараз починають інтенсивне інвестування.

"Такі фонди спеціалізуються на недооцінених активах, скуповуючи їх з метою подальшого перепродажу. Під час кризи вони зможуть за досить низькою ціною придбати українські банки", - упевнений менеджер проектів департаменту управління ризиками VAB Банку Євген Матрос.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!