У "Газпромі" знову заговорили, що Україна не платить

П'ятниця, 16 січня 2009, 13:35
 

Причиною газового конфлікту між Росією та Україною є те, що Київ не оплачує газ, який споживає.

Таке твердження заступника голови Газпрому Олександра Медведєва міститься в його статті, опублікованій в газеті The Wall Street Journal.

"Коріння проблеми газового транзиту знаходиться в до сих пір не вирішеній суперечці щодо несплати Україною поставок газу для її потреб", - зазначив Медведєв.

"Протягом 2008 року Газпром намагався вирішити питання газового боргу України, щоб запобігти екстремальній ситуації в кінці року, коли дія нашого контракту добігала кінця. Ми готові поновити переговори в будь-який час", - зазначив він.

Реклама:

"Ми робимо все, що можемо, щоб мінімізувати вплив не правових дій України. Ми збільшили поставки газу європейським споживачам через альтернативні газогони, ми закуповуємо більше газу, але цього недостатньо. Єдиним шляхом для полегшення ситуації та запобігання гуманітарній катастрофі, є негайне відкриття Україною газової труби до Європи", - наголосив він.

За словами Медведєва, угода, підписана в понеділок, не виконується, тому що "Нафтогаз" відмовляється пропускати газ у Європу, посилаючись на цілу низку взаємовиключаючих моментів: Росія нібито використовує невідповідні газопроводи або в системі занадто низький тиск.

"Нафтогаз" не пояснює, що недостатньо високий тиск обумовлений тим, що Україна відкачала газ, що на момент відключення нею експортної системи знаходився в трубах", зазначає він, підкреслюючи, що цей газ - власність європейських споживачів.

"Крадіжка є крадіжка, будь-то газ або товар з магазину. Україна зобов'язана повернути газ у систему або оплатити додаткові партії", - наголосив він.

Пізніше Україна погодилася оплатити технічний газ тільки після підписання угоди про постачання її внутрішнього ринку - і тим узяла Європу в заручники, пише автор.

Накачуючи у внутрішню систему України безкоштовний газ, "Газпром" потурав би розкраданням під егідою держави, стверджує Медведєв, підкреслюючи, що контракту, який забезпечує постачання газу в Україну, дотепер немає.

Українська Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: