"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Європі бачать, що в газовій війні перемагає Кремль

Середа, 14 січня 2009, 10:25
 

Більшість європейських видань вважає, що переможцем у нинішньому газовому конфлікті виступає Росія.

Так, польська газета Dziennik днями пише, що реальним переможцем газової війни є Кремль, повідомляє "Німецька хвиля".

"Після нападу на Грузію Росія черговий раз продемонструвала, що все ще в стані приборкувати колишні радянські республіки. При чому навіть з благословення Євросоюзу", - зауважує Dziennik.

"Усього кілька днів знадобилося Володимиру Путіну, аби примусити Київ поставити свої газові труби під нагляд контролерів "Газпрому". Тепер від їхньої оцінки залежатиме те, виглядатиме Україна надійним партнером чи крадієм чужої власності", - додає газета.

Реклама:

"Це перший крок до здійснення прагнень Москви перебрати контроль за українською газотранспортною системою, як це вже сталося в Білорусі", - переконане польське видання.

Між тим, іспанська газета El Periodico також пише про те, що ніхто інший, як саме Путін, переміг у "холодній газовій війні".

"Він (прем'єр Росії) використав газ для того, аби втягнути Євросоюз проти його волі у конфлікт з Україною. Присутність контролерів на території України означає приниження уряду в Києві. Звісно, відповідальні особи в Україні зі своїм політичним хаосом також несуть порцію провини. Але вирішальним фактором у кризі була загрозлива позиція російського керівництва", - пише іспанська El Periodico.

А німецька газета Tageszeitung вважає, що "щонайпізніше через три дні після того, як газопостачання до Європи знову відновлять і люди на Балканах більше не мерзнутимуть у своїх домівках, тема газової суперечки зникне з новинних шпальт".

"Утім, думати, що таким чином кризі між Москвою та Києвом покладено край, марно. Як і раніше, "Газпром" та "Нафтогаз" сперечаються щодо нових цін на газ та транзит", - зазначає Tageszeitung.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!