"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ющенко не хоче газової долі Лукашенка

Вівторок, 13 січня 2009, 17:19
 

Президент Віктор Ющенко не виключає, що газові проблеми з Росією викликані бажанням приватизувати українську газотранспортну систему.

Про це заявив президент Віктор Ющенко на прес-конференції у вівторок.

"І це підтверджують деякі коментарі з російської сторони. Ставилось намагання змінити ідеологію управління, експлуатації української газотранспортної системи", - зазначив Ющенко.

Він нагадав, що сьогодні є "рясні пропозиції" Україні взяти кредит чи субсидію на придбання газу.

Реклама:

"Я хочу нагадати, що півтора роки тому Білорусії таку субсидію вже відкрили, а сьогодні 50% газотранспортної системи Білорусі вже не належить народу", - зауважив Ющенко.

Президент також не виключив, що однією з цілей була популяризація досить "неперспективного проекту" Північного газопроводу.

Ющенко назвав газовий конфлікт одним з епізодів боротьби за українську незалежність.

"Нічого у світі безкоштовно не дається. І коли сьогодні наші партнери говорять про те, що нам треба прийти на ринкові відносини - знаєте, Україна хоче цього вже не один рік. Ми не хочемо мати політичну ціну на газ, бо за неї ми розраховуємося політичними категоріями. Бо за цю пільгову ціну, ми розрахуємося втратою частини суверенітету", - зазначив Ющенко.

"Цей епізод має кілька цілей. З одного боку, збурити внутріполітичне життя в Україні. Політично активізувати ті регіони, які особливо чутливі до україно-російських стосунків. Бо якби вийшов Алчевськ- 2,3,4 на будь-які території України. Це був би великий докір владі", - зазначив президент.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: