Росія вигадує умови, бо у неї немає газу?

Понеділок, 12 січня 2009, 11:59
 

Поведінка Росії в нинішній ситуації з постачанням газу в Україну та транзитом до Європи змушує замислитися, чи є в Росії в обіцяному об'ємі газ.

Таку думку висловив уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє агентство "УНІАН".

Він наголосив, що на сьогодні "Газпром" абсолютно без жодних причин і більш-менш зрозумілих пояснень не підписує контракти ані на транзит газу, ані на постачання його в Україну, втрачаючи щодня 120-150 млн. доларів.

"Виникають щоразу нові причини, щоб затягти ситуацію, що зараз відбувається з підписанням документів про моніторинг постачання", - зауважив Соколовський.

Реклама:

"Мабуть, росіяни сподівалися, що Україна не підпише цей протокол, і таким чином їм вдасться пролонгувати ситуацію, заявивши, мовляв, Україна не готова підписати... А виявилося, що Україна готова підписати, готова впустити спостерігачів і довести свою правоту. Інша справа, що Росія, вочевидь, не готова до цього", - додав він.

На думку уповноваженого президента, виходячи з того, що "логіки в поведінці Росії немає, виникає запитання - а може, просто в них газу немає, і вони про це знають, але їм дуже соромно про це сказати усьому світу, що газу, який ми обіцяли, у нас просто немає... Ось тому і така нервозність у великих політиків".

"Я не можу зрозуміти, навіщо потрібно щодня втрачати 120-150 млн. дол. прибутку, не відновлюючи постачання газу абсолютно без причин. Адже всі умови, навіть найбільш надумані, виконано. Всі... Проте газ не постачають - це не вкладається в логіку нормального мислення", - зазначив Соколовський.

"Ось тому я і дійшов висновку, що в них просто немає газу в тій кількості, який вони обіцяли... Якщо я отримаю зрозумілу відповідь на запитання, навіщо Росія зазнає таких збитків, я зніму своє запитання, але відповіді поки що немає", - додав він.

"Скільки разів Росія вже заявляла, що "як тільки - ми зразу"? Сьогодні вже всі "як тільки" виконано, а "зразу" все немає і немає... І в цій ситуації абсолютно логічно виникає запитання - а чи є газ в достатній кількості в Росії?", - зауважив Соколовський.

"Думаю, було б чесно їм про це оголосити всьому світу, щоб ніхто не сподівався і шукав інші шляхи та варіанти енергозабезпечення. А з політичного погляду, Росія вже в програші. Весь світ зрозумів, що Росія веде нечесну, досить брудну гру. Думаю, що це розуміють вже і в самій Росії", - наголосив уповноважений президента.

Українська Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!