"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Девальвація гривні збільшить кількість проблемних кредитів

Вівторок, 9 грудня 2008, 16:13
 

Подальша девальвація гривни істотно збільшить обсяг неповернень за валютними кредитами, що на сьогоднішній день складають близько 35-40% сукупного кредитного портфелю банківської системи.

Про це на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок заявив голова правління "БГ Банк" (входить до групи BOG Group) Костянтин Полосков.

"При сьогоднішньому курсі, десь 35-40% будуть неповернення. Якщо буде підсилюватися (девальваційна тенденція) - ця частка може досягати 70-80% портфеля", - сказав він.

За його словами, найбільші ускладнення виникли з автокредитуванням, іпотекою й інвестиційним кредитуванням. При цьому, відзначив він, ринку житла "як такого немає", що утрудняє можливість визначення реальної вартості нерухомості.

Реклама:

Найбільш складним для кредитно-фінансових установ, за оцінкою банкіра, буде перший квартал 2009 року: криза усе ще не досягла "дна".

У цьому зв'язку, голова правління банку повідомив, що девальвація гривні примусила "БГ Банк" до переведення валютних кредитів своїх клієнтів у гривневі. При цьому він порадів незначному розміру поточної іпотеки "БГ Банк": на її частку приходиться лише 1,79% кредитного портфелю банку.

"Ми ще в жовтні переглянули кредитний портфель з урахуванням ризику зміни курсу долара - провели персональні переговори з клієнтами. Тоді курс був 5,76 грн./дол. Багато клієнтів нам вдячні, що ми зробили це за курсом 5,76 грн./дол., а не по 6 і 7 (грн.) і вище", - сказав Полосков.

Банкір висловив сподівання, що гривня не досягне рівня 9 грн./дол., хоча наприкінці року попит на валюту може зрости через плановану оплату імпортованого газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: