Американці називають енергетику України "замороженою"

П'ятниця, 5 грудня 2008, 14:37 -
 

Нинішній стан енергетичного сектора України є небезпечним для неї та для її сусідів.

Такий висновок робить американський політичний щоквартальний журнал Washington Quarterly в аналітичній статті про причини проблем української нафтогазової галузі, надрукованій у новорічному номері.

Як повідомляє Радіо "Свобода", ця публікація - фундаментальне дослідження, авторами якого є науковці Едвард Чау та Джонатан Елкінд.

Вони пишуть, що Україна досі не розв'язала проблем власної енергетичної безпеки попри щедрі нафтогазові ресурси як під землею, так і біля чорноморських берегів, добре підготовлених робітників у галузі енергетики, багатий досвід видобутку, транспортування й переробки нафти й газу, а також вигідне розташування і розгалужену інфраструктуру.

Реклама:

Причини цього вказуються, зокрема, такі: "Неповний перехід до ринкової економіки, хронічний брак інвестицій і цілковита непрозорість прийняття політичних рішень, що підгодовує корупцію".

"Через 17 років після розвалу СРСР енергетична економіка незалежної України залишається замороженою у перехідному періоді. Державна компанія "Нафтогаз України" має заполітизоване керівництво, роздуті штати, велику заборгованість і вкрай погано керована... Непрозорість сягає піку у міжнародній торгівлі газом. Її символ - темний посередник "РосУкрЕнерго"...", - додається в статті.

Науковці підкреслюють, що "цю компанію, яка не має ані власних активів, ані досвіду, ані прозорості, посадили в самісінький центр газової економіки України, вона багатіє на перепродажу газу".

Причому "згідно з численними повідомленнями, прибутки "РосУкрЕнерго" пливуть до кишень високих посадовців у російській та українській газовій промисловості та в урядових структурах; в українській нафтогазовій промисловості переважають і навіть душать її діячі, що контролюють інвестиційні рішення і грошові потоки, але не несуть особистої відповідальності ні за що, бо вони не є власниками", додають дослідники.

"Впливові особи та ключові політичні постаті доять енергетичний сектор, зокрема нафтогазову промисловість, для особистого збагачення і як джерело політичного фінансування", - стверджують вони.

Як пише Washington Quarterly, Україна мусить усвідомити, що поки в ній панує казнокрадство й хабарництво, вона не зможе приєднатися ані до Євросоюзу, ані до НАТО.

Поки що ж "потребами країни жертвують заради політичної вигоди й особистого збагачення, підважуючи всю політичну систему".

"Допоки енергетична політика слугуватиме інтересам політичної еліти, небезпека залишатиметься... Поки що жодна політична фракція не виказує бажання поступитися власними інтересами для добра країни. Це мусить змінитися, якщо Україна хоче стати членом євроатлантичної спільноти...", - йдеться у статті.

Журнал зауважує, що Україна має добре освічене населення, промислові та технологічні здобутки, колосальний сільськогоподарський потенціал і культурне багатство.

"Однак нинішня форма енергетичного сектора... є небезпечною для самої України та для її сусідів. Якщо Україна не модернізує його, цей сектор і надалі підважуватиме українську політику, економіку й енергетичну безпеку... яка також загрожуватиме енергетичній безпеці Європи", - вважає американський журнал.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: