"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Стельмах звинуватив Тимошенко в упередженому тиску

Понеділок, 22 грудня 2008, 16:34

Голова НБУ Володимир Стельмах звинувачує Юлію Тимошенко, в тому, шо вона добивається його відставки з метою самій заробити на валютному курсі.  

Про це йдеться в заяві Стельмаха, розміщеній на сайті НБУ.

"Добре розумію, що спонукало її навалитися на Національний банк. Зокрема, це невпинне бажання поставити всю державу під особистий контроль та на службу собі. Є й інша, більш прозаїчна причина: усунути чинного Голову Національного банку, який неугодний їй через те, що не дає можливості їй разом із відомими світовими фінансовими спекулянтами наживатися на гривні через курсову різницю", - заявив Стельмах.

За його словами, звинувачення на адресу Національного банку Юлії Тимошенко стало серйозним чинником, який значно ускладнює зусилля регулятора із стабілізації ситуації у банківській сфері та на валютному ринку країни.

Реклама:

Фінансова сфера дуже чутлива до такого роду атак, що підтвердили події минулого четверга, коли брехливі випади керівника уряду стосовно Національного банку болісно вдарили по позитивним курсовим тенденціях, які окреслилися після наради президента України з Головою Національного банку України та Міністром фінансів, зазначається в зверненні.

"Вважаю за необхідне висловитися щодо деяких причин, які викликали негативну інформаційну кампанію щодо Національного банку, і вкотре заявити про свою позицію у цей складний для економіки країни час", - зазначив Стельмах.

"Насамперед наголошу: для Національного банку немає і не може бути політичних уподобань. У своїх діях він керується виключно Законом і національними інтересами, ігноруючи "помаранчеві", "біло-сердечні", "біло-сині" й інші мотиви зі сфери політики", - додав він.

Стельмах підкреслив, що Національний банк України зобов'язаний проводити власну, незалежну від зовнішнього впливу діяльність у фінансовому та банківському секторах.

"Будь-яке втручання в повноваження регулятора неприпустимі, оскільки це здатне викликати негативні наслідки в цій надзвичайно вразливій сфері", - наголосив голова НБУ.

Він зауважив, що тиск уряду на Національний банк досягнув апогею якраз тоді, коли на фінансовому ринку почали зміцнюватися позитивні тенденції.

"По суті, з кон'юнктурних міркувань прем'єр-міністр здатна перекреслити надії мільйонів українців на фінансове оздоровлення", - сказав Стельмах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!