Порошенко каже, що Стельмах приховує інформацію

Четвер, 18 грудня 2008, 21:33
Правління Нацбанку не надає раді НБУ інформації щодо принципів рефінансування комерційних банків, а також щодо інтервенцій. Про це в ефірі "Шустер live" заявив голова ради НБУ Петро Порошенко, коментуючи заяви прем'єра Юлії Тимошенко щодо зловживань НБУ.

"Чотири тижні тому правління (НБУ) отримало рішення ради Нацбанку щодо того, щоб надати інформацію, кому (з комерційних банків), скільки і на яких підставах було видано грошей (на рефінансування). Ми отримали відповідь правління, що цю інформацію видано нам не буде. Ми відмовляємося її видавати раді Нацбанку, ми вважаємо, що вона складає комерційну і банківську таємницю", - сказав він.

"Це божевілля. У всьому світі ця інформація є відкрита. Те саме стосується інформації про обсяги, критерії і принципи інтервенцій. Хтось вчора купив долар по 7,50, а хтось вчора же на тих самих торгах, тільки на міжбанку, купив його по 8,70 або по 9. 20% різниці", - обурився Порошенко.

При цьому він зазначив, що у п'ятницю в НБУ буде створено робочу групу, яка вимагатиме у правління НБУ "чіткий пункт закону, на який вони посилаються щодо обмеження доступу до інформації".

"Банк - це як храм Божий. Там має бути 100% довіра. Як тільки ти закриваєш будь-яку інформацію від суспільства, яка стосується принципів, норм - ці люди будуть мати всі підстави, щоб сказати: я не вірю цим процесам", - сказав Порошенко.

Реклама:

Коментуючи заяву Тимошенко про те, що НБУ робив емісію 42 мільярдів гривень, Порошенко сказав:

"Емісія була 84 мільярди. 42 були на так званих over nights. Вночі видаєш - зранку повертаєш. Тобто тимчасова. 42 мільярди - це емісія, яка була видана в банківську систему. Так зване рефінансування".

При цьому Порошенко наголосив, що зараз стоїть питання, "кому були видані гроші, чому вони були видані на такий довгий термін, за якими критеріями, чи рівний був розподіл між банками, чи ні".

Порошенко також спростував заяви про те, що девальвацію гривні спричинила паніка на ринку.

"Мені не подобається, коли в якості основної причини падіння курсу називають паніку. Запитайте в людей, чи є паніка, чи ні. Ні, це не вони винні. Бо люди сидять, у них заблокували депозити і ніхто не збирається 2 місяці їх розкривати. Людям не надають інформації, за якою вони працюють. І заробляють на цьому не ті, хто опинилися в паніці, а спекулянти", - сказав він.

Водночас він назвав неприйнятним курс гривні, який зараз продемонстрований на міжбанку і в обмінних пунктах. "При цьому курсі українська економіка має серйозні проблеми. Це створення загрози національній безпеці і економіці", - сказав Порошенко.


Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!