"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Росії прогнозують промислову катастрофу

Вівторок, 16 грудня 2008, 11:59
 

У віторок Російський комітет статистики опублікував дані про масштаби скорочення промислового виробництва в листопаді 2008 року.

За цей період промвиробництво впало на 8,7%, повідомляє агентство "УНІАН".

Враховуючи, що, за останніми оцінками Мінекономіки, в 2008 році промислове виробництво має зрости всього на 1,9%, в грудні 2008 року масштаби обвалу промисловості збільшаться більш ніж удвічі і складуть 19%.

Як передає газета "Комерсант`", якщо листопадові дані не завищені, попереду промислова катастрофа, яка перевершить за масштабами кризу 1998-1999 років. Втім, аналітики лише констатують "жорстку посадку" економіки і не беруться обговорювати джерела її відновлення.

Реклама:

Виробництво скорочується повсюдно. В обробних підприємствах виробництва падіння склало 10,3%, у виробництві і розподілі енергії, газу і води - 9,3%.

Якщо не враховувати сезонний чинник, обробка скорочується вже три місяці поспіль: на 0,6% у вересні, на 3,2% в жовтні і на 8,5% в листопаді.

Джерело видання в Білому домі (Росія) додало, що в листопаді 2008 року в порівнянні з листопадом 2007 року виробництво коксу, целюлози, міндобрив і готового прокату чорних металів, а також "деяких видів машино- і верстатобудування" скоротилося більш ніж на 30%.

"Помітне зростання показали тільки сектори, зав`язані на держзамовленні: виробництво тепловозів і генераторів до турбін", - відзначило джерело.

Вкрай негативну ситуацію в промисловості ілюструють і дані Росстату про ціни виробників.

У листопаді 2008 року індекс цін виробників впав на 8,4%, після зниження на 6% в жовтні і 5% у вересні. Це максимальне падіння промислових цін за місяць за всю сучасну історію Росії. Тільки за вересень-листопад дефляція в промисловості склала 18,7%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: