"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Контейнерні термінали українських портів переповнені

П'ятниця, 28 листопада 2008, 11:40
 

У найбільших за обсягами перевалки портах термінали заповнені вантажами.

В Іллічівському та Одеському портах заявили, що їхні контейнерні термінали заповнені вантажами, які не забирають, про це пише видання "Комерсант-Україна".

"Кількість контейнерів на майданчиках вже наблизилася до максимуму,- сказав начальник Одеського порту Микола Павлюк.- Якщо так буде продовжуватися, то вже за 10-15 днів ми не зможемо їх приймати - не залишиться місця в терміналах".

Завантаження потужностей у портах пояснюють фінансовою кризою, що відбувається. Замовивши вантажі кілька місяців тому, зараз компанії не мають коштів на його оплату.

Реклама:

"Третій тиждень близько 40% вивантаженого товару залишається на території терміналу",- відзначила заступник директора з правових питань і зв'язків із громадськістю "Укртрансконтейнера" (оператор контейнерного терміналу в Іллічівському порту) Ірина Коврижних.

На цю ситуацію вплинула і непогода. "На минулому тижні в Чорному морі штормило, і Босфор був закритий. А коли відкрили, на вивантаження десятків прибулих кораблів не вистачало ні часу, ні місця",- пояснив начальник відділу операцій служби морських перевезень CMA CGM Ukraine Олексій Герасімов.

Значна частина вантажів, що залишаються в порту,- продукти ,які швидко псуються, та автомобілі, повідомили в "Мерск Україна" (представництво Maersk Line). Підтвердили це й у CMA CGM.

"В особливій зоні ризику - продукти, що не можуть знаходитися в морі більш ніж 4 дні. За цей час потрібно підключити контейнер-холодильник до електрики. Через затримку вантажоодержувачів електрифікованих місць у портах не вистачає, вантажі псуються",- відзначив пан Герасімов.

Оператори перевезень борються із затримками, тимчасово розташовуючи вантажі в інших портах.

"Ми почали повідомляти вантажоодержувачів про те, що незабаром прибуде їхній товар, ще при завантаженні його в портах Середземного моря,- повідомило джерело в "Мерск Україна".- Протягом останнього тижня наша робота більш-менш налагодилася".

Поки CMA CGM тимчасово розміщує вантажі на площадці у порту Констанца (Румунія) і на Мальті, а Maersk Line - у Єгипті.

В "Укртрансконтейнері" прогнозують, що термінали можуть розвантажитися до новорічних свят - у цей час традиційно оживляється торгівля.

"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: